DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Megkezdődött a Red Bull tárgyalása Párizsban

Eljött a nap, amikor a Red Bull a bíróság előtt próbálhatja meg tisztázni magát a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjon történt szabálysértése miatt, aminek következtében Daniel Ricciardót a második helyről zárták ki.

Az ausztrált azért fosztotta meg pozíciójától az FIA a leintést követően, mert autójában az üzemanyag huzamosabb időn át nagyobb sebességgel áramlott, mint azt a szabályok lehetővé teszik, azaz túllépte a 100 kg/óra értéket. Ez azért történhetett meg, mert a csapat figyelmen kívül hagyta az FIA hitelesített mérőműszerének adatait, miután a pénteki edzések során az következetlen adatokat szolgáltatott, és helyette saját szenzorjának adataira támaszkodott.

 

Az FIA versenyigazgatója, Charlie Whiting szerint a szabályok egyértelműen kimondják, hogy a szövetség csak olyan műszerek adatait fogadja el, amelyet korábban már hitelesítettek, és a Red Bull szenzorja nem kapta meg ezt a jóváhagyást. A másik oldalról Christian Horner azonban egyre magabiztosabban nyilatkozott a tárgyalás időpontjához közeledve, azt állítva, hogy újabb bizonyítékok kerültek elő, amelyek a csapat helyzetét erősítik.



A meghallgatás hétfőn 9:30-kor vette kezdetét az FIA Fellebbviteli Bíróságán Párizsban. A Red Bullt a csapatfőnök Horner mellett a technikai igazgató, Adrian Newey képviseli az öt bíró előtt, míg az FIA részéről Whiting és a hajtásláncokért felelős vezető, Fabrice Lom van jelen. Emellett több rivális csapat is megfigyelőket küldött, így a Mercedestől, a McLarentől, a Lotustól, a Williamstől és a Force Indiától is érkeztek szakemberek, egyes esetekben az istállók legfelsőbb vezetőségéből: például a Lotus és a Williams is technikai igazgatóit, sorrendben Nick Chestert és Pat Symondst küldte Párizsba.

 

A nap folyamán a rivális istállók is felszólalhatnak az ügyben. A Mercedes képviselője, az elektronikáért felelős Evan Short már közzé is tette azon számításait, miszerint Ricciardo körönként négy tizedmásodpercet nyert azáltal a többiekhez képest Melbourne-ben, hogy nem az előírt szenzort használta.

 

Arról egyelőre nem érkeztek információk, hogy az ítéletet már ma kihirdetik-e az ügyben.
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: