DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

A csapatok sem támogatják a gumimelegítők betiltását

Az FIA 2015-ös szabálytervezetében szerepel a gumimelegítők betiltása is, de a Pirelli mellett immár a csapatok sem biztosak abban, hogy ez jó ötlet lenne.

Néhány pilóta az e heti bahreini teszten kipróbálhatta a Pirelli jövő évre tervezett kísérleti gumijait, amelyek között olyan is volt, amelyet már a gumimelegítők mellőzésének figyelembevételével terveztek. A Williams tesztpilótája, Felipe Nasr azonban nem volt elragadtatva a tapasztalatoktól.

 

"Nagyon nehéz volt őket üzemi hőmérsékletre melegíteni, még a bahreini hőségben is. Silverstone-ban és Spában pedig még nagyobb kihívást jelentene" - nyilatkozta a brazil.



A Pirelli sportigazgatója, Paul Hembery rámutatott, még ha életbe is lép a szabály, akkor is rengeteg különféle részletre oda kell figyelniük, hiszen a nem üzemi hőfokon működő abroncsok balesetveszélyesek lehetnek. "Számításba kell vennünk, hogyan viselkednének a gumik például a biztonsági autó bejövetele után, amikor a guminyomás lecsökken" - mutatott rá a szakember.

 

Egyesek, például a Williamsnél ténykedő Pat Symonds szerint megoldható lenne a probléma, ha a sport könnyebben kezelhető, keskenyebb oldalfalú gumikat vezetne be a jövő évtől. Mások szerint viszont az újabb változás nem feltétlenül lenne hasznos.

 

"Az új gumiméret jelentős extra költségeket okozna, szóval nem egyszerű a döntés" - vélekedett Paddy Lowe, a Mercedes technikai ügyvezetője.
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: