DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Az orvosok óvatosan kezelik a Schumacherről érkező jó hírt

Egy kisebb megkönnyebbülés volt érzékelhető a bahreini paddockban pénteken, amikor kiderült a Formula-1-es legenda, Michael Schumacher több hónap kóma után végre az ébredés jeleit mutatja.

A pilóta menedzsere, Sabine Kehm által közölt nyilatkozat azonban nem említett részleteket Schumacher állapotáról a család és az orvosi csapat nyugalmát próbálták így védeni.

Elismert orvosok saját véleményüket is közzé tették.

Dr. Alain Simon, a francia L Equipe újság orvosi tanácsadója elmondta, nehéz értelmezni a Schumacherrel kapcsolatos közleményt.

"Ez azt is jelentheti, hogy kinyitja és lecsukja szemét, amikor arra kérik. Ebben az állapotban az ember még nem beszél, ehhez még hónapok kellenek, de talán ezek a pillanatok a remény jeleit mutatják."

Simon szerint Schumacher állapotának javulása már nagyon időszerű.

"Egy eszméletvesztéssel járó fejsérülés után egy hosszú távú kómás állapot következményekkel járhat. Három hónapig tartó kóma talán maradandó sérülés nélkül átvészelhető."




Alain Ducardonnet, a francia BFMTV orvosi tanácsadója egyetért azzal, hogy a pénteki közlemény jó hír.

"Korábban nem volt semmi különös. Próbálták ébreszteni, de nyilvánvalóan nem reagált rá. De a pillanatnyi tudatosság és éberség jelenthet mindent és semmit is. Ezek általános szavak. Talán egyszerű utasításokra reagál: felnyitja szemét, mozgatja kezét. Ezek az első dolgok, amikor éberségről beszélünk."

Egy másik orvos, a francia agysebész, Philippe Decq sokkal óvatosabb.

"Nagyon óvatosnak kell lenni. Az éberség jeleire talán a szemmozgásból következtetnek, melyet szemkontaktus követ. Ez bíztató és nagyon örülök, hogy ezt hallom, de nagyon óvatosnak kell lenni. Az elváltozások nyilvánvalóan nagyon súlyosak. Bármi megtörténhet. Soha nem múlik el maradandó sérülés nélkül egy ilyen súlyos trauma."

Schumacher korábbi menedzsere azonban elmondta: "Hála Istennek. Nekem ez az év legjobb híre."

A Bild szerint Schumachert már átszállították az intenzív osztályra, ahol olyan pácienseket kezelnek, akik kevésbé igényelnek folyamatos felügyeletet.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: