DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Sutil folyadékpótlás nélkül akarja teljesíteni Bahreint

Adrian Sutil a Forma-1-es mezőny pehelysúlyú résztvevőit vádolta meg: szerinte ezek a versenyzők arra törekednek, hogy megakadályozzák az autóra és pilótára vonatkozó együttes súlyhatár megemelését. Emiatt drasztikus lépést volt kénytelen meghozni: italtartály nélkül versenyez majd Bahreinben.

A német versenyző a Forma-1 egyik legnehezebbje - 75 kilogramm versenyruha és sisak nélkül - emiatt autójával együtt közel 20 kilogrammal túllépi a minimális súlyhatárt, amelyet idén 692 kilogrammban határoztak meg. Ez a versenyeken jelentős hátrányt jelent a német számára.

 

A versenyzők hosszabb ideje tárgyalják a problémát, de közös nevezőre nem sikerült jutni. A kisebb súlyú résztvevők közül többen Sutil oldalán állnak, mások azonban nem hajlandók kompromisszumra - ellenük fakadt ki Sutil.

 



"Ez így igazságtalan" - idézi Sutilt az Autosport weboldala. "Nem szeretnék olyan versenyző ellen győzni, aki 20 kilóval nehezebb nálam. Ha az időmérőn egy tizeddel legyőzném, az nem a valóságot mutatná. Ő volt a gyorsabb, de mégis én lennék előrébb" - érvelt Sutil.

 

A sauberes véleményéről megkérdezték Felipe Massát is, 59 kilogrammjával a mezőny legkönnyebbjét. A brazil úgy gondolja, nem a testtömeg okozza Sutil legnagyobb gondját, hanem az autója. "A gond a csapatával lehet. Ha nehezebb a motorjuk vagy az autójuk, akkor csak rajtuk múlik, hogy javulnak-e. Könnyű vagyok, és örülök is neki, de ha 10 kilóval többet nyomnék, akkor sem küzdenék semmiféle problémával. A csapatom jobb munkát végzett a szabályoknak megfelelve."

 

Sutil drasztikus döntést hozott annak érdekében, hogy csökkentse az együttes súlyt: a bahreini versenyen italtartály nélkül fog versenyezni. Malajziában még volt tartály autójába szerelve, ám a megszokottnál kevesebb folyadékkal - vasárnap ezt is eltávolítja.

 

"Másfél órát kell vezetnem Bahreinben úgy, hogy nem iszok. Malajziában általában egy, másfél liter folyadékot viszünk magunkkal. A tartály pedig önmagában is fél kilogrammot nyom üresen" - érvelt a versenyző. Egyes források szerint a Forma-1 résztvevői három-négy litert veszítenek súlyukból.

 

A hírek szerint a Sauber egy új, 10 kilogrammal könnyebb kasztnin dolgozik. Az autó nehézsége miatt küszködő csapat még egyetlen pontot sem szerzett idén, a Sutilnál jóval könnyebb csapattárs, Esteban Gutierrez sem volt eredményes.
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: