DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Pirelli: Nagy hőmérsékletkülönbség lehet Bahreinben

A Formula-1-es csapatokkal együtt a Pirelli is kétszer tesztelt a szahíri pályán a szezonra készülve, így ezt a pályát mindenki jól ismer. Azonban a verseny 10. évfordulóját ünnepelve a futam történetében először kezdenek helyi idő szerint 18 órakor. A futam naplementekor veszi kezdetét és teljes sötétségben ér véget: kissé olyan lesz, mint az Abu Dhabi Nagydíj.
Ez a tény fontos hatással lesz a P Zero Fehér (közepes) és a P Zero Sárga (lágy) keverékű abroncsokra, melyeket a csapatok használhatnak a verseny során. A futam alatt a levegő és a pálya hőmérséklete sokat esik vissza - várhatóan a pálya 15 °C fokot hűl majd - amely további hatással lesz a gumik teljesítményére és kopására. Éjszakai versenyként a bahreini pálya tele lesz ismeretlennel, a szabadedzésen fontos lesz ezért a felkészülési munka.

Paul Hembery, Pirelli Motorsport, igazgató:
"Bahrein az a pálya, ahol már két tesztet teljesítettünk, így sokat tudunk a pályáról, amely előnyös lesz. Tudjuk, hogy a kigyorsításnál nagy terhelés hárul az autókra, ezért a közepes és a lágy keveréket szállítjuk. A verseny elején a hőmérséklet magas lesz. Azonban a naplementét követően a hőmérséklet sokat esik vissza: ez akár 15 °C fok is lehet. Az egyik legnagyobb kihívás lesz a csapatok számára, hogy a hétvégén kezelve a hőmérsékletváltozást a legtöbbet hozzák ki a gumikból. Ez befolyással lesz a stratégiára is, nagyon érdekes versenyre lehet számítani."

Jean Alesi, Pirelli tanácsadó:
"Vezettem már Bahreinben, de nem a Formula-1-ben: a Speedcar szériával voltam itt, amely kissé hasonlít a NASCAR-hoz. Így ismerem a pályát és látható, hogy tiszta ritmus kell ahhoz, hogy a legtöbbet tudd kihozni a gumikból, különösen a kigyorsításoknál, így nem szabad túlságosan nyomni. A pálya felszíne durva, de gyorsan lehet rajta haladni, habár éjszaka versenyezni egy új kihívás lesz. A legfontosabb dolog a gumikopás kezelése lesz, de ez teljesen más lehet a sötétedés után. Érdekes lesz ezt megfigyelni és a gumikezelés valószínűleg nagyon fontos lesz."
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: