DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Technikai analízis - A Sauber fékrendszere

Az új 2014-es technikai szabályok következtében számtalan módosításon estek át az idei F1-es versenyautók, a fékek területén bekövetkezett változásokat a Sauber C33-as fékrendszerén keresztül mutatja be a formula1.com.

A legtöbb csapathoz hasonlóan a Sauber első fékrendszere többé, kevésbé ugyanazt maradt, mint a 2013-as, bár azért a féknyergek megmunkálási összetettségén (kiskép) javítottak annak érdekében, hogy ezáltal némi súlyt takarítsanak meg. Néhány féknyereg elkészítése így a CNC gépeken több mint 40 órát vesz igénybe. A féknyergekről lefaragott néhány gramm is jól jön, ha figyelembe vesszük, hogy a 2014-es erőforrás egységek tömege jelentősen nagyobb, mint amennyi a 2013-as jó öreg V8-as szívómotorok súlya volt.

Az új 2014-es elektronikus hátsó fékkör azt jelenti, hogy mostantól nincs mechanikus kapcsolat a fékpedál és a hátsó fékek között. Az ok egyszerű, mert így jobban kontrolálni lehet a fékerő eloszlást, amikor az ERS energia visszanyerő rendszer a fékezések alatt elektromos energiát nyer a fékekből. Idén az ERS kapacitása már sokkal nagyobb, mint a tavalyi KERS rendszeré, ezért a hátsótengelyre ható fékerőt a rendszer működése közben 15%-al növekedett. Mindez azt jelentette, hogy a csapatok a súlycsökkentés jegyében a hátsó féktárcsát és féknyergeket is áttervezhették, a jobb megmunkálás révén pedig némi súlyt takaríthattak meg. Tavaly a hátsó féktárcsák ugyanakkorák voltak, mint az elsők, és ugyanúgy hatdugattyús fékrendszert használtak hátul is, mint elől, idén azonban néhány csapat, így a Sauber is, valamint a Red Bull és a Mercedes hátul csak négydugattyús fékrendszert és egy kisebb féktárcsát használ. Az elektronika meghibásodása esetén a hátsó fékrendszer még mechanikusan is tud dolgozni, de ahogyan azt Kamui Kobayashi melbourne-i balesetében is láthattuk néha a rendszerek összetettsége miatt komoly problémák alakulhatnak ki.



Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: