DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Long Beach továbbra sem adta fel az F1-es álmokat

Évek óta nyitott kérdés, hogy az austini COTA mellett melyik lehet a Formula-1 másik amerikai helyszíne: New Jersey mellett az egykori F1-es pálya, Long Beach is egyre komolyabb esélyesnek tűnik.

Az 1976-ban az első Long Beach-i Formula-1-es futamot megszervező Chris Pook továbbra sem mondott le arról, hogy visszacsábítsa a királykategóriát a dél-kaliforniai városba. A száguldó cirkusz Austinban otthonra lelt, de évek óta folyamatosan visszatérő téma egy második amerikai futam megszervezése, s miután egyre inkább úgy tűnik, hogy a New Jersey-be tervezett verseny nem valósulhat meg, sokak szerint Long Beach lehet az elsőszámú jelölt.



 



 

A helyi OC Register szerint maga Bernie Ecclestone sem zárkózott el ettől a lehetőségtől, s már meg is kereste Bob Foster polgármestert ezzel kapcsolatban. A város jelenleg IndyCar-futamot rendez, ám ennek a szerződése lejár, így a városvezetőknek most kell határozni a folytatás irányáról. A döntést elsőre elhalasztották, de nem húzhatják sokáig a dolgot.



 

Chris Pook elmondása szerint elsődleges célja az, hogy egyáltalán fontolóra vegyék a lehetőséget, így nyilatkozott két héttel ezelőtt is, amit most megismételt: "Csak arra szeretnénk lehetőséget kapni, hogy legalább gondolják meg a dolgot. Csupán azt akarjuk, hogy vizsgálják meg az ajánlatunkat. Ennyit kérünk, nem többet" - mondta Pook, aki határozottan tagadta azokat a feltételezéseket, melyek szerint az F1-es futam százmillió dolláros (azaz több mint húszmilliárd forintos) költséget jelentene a városnak.



 



 

Pook azt hangsúlyozta, hogy Long Beach és Kalifornia csak profitálhatna az F1 vendégül látásáról. A felújítás tízmillió dollárba sem kerülne, a promóterek 25 milliós díja pedig nem a várost terhelné. A másik oldalon viszont ott vannak a bevételek, ahogy azt az austini példa jól mutatja: "Az austini adóbevétel 2013-ban 4,9 millió dollár volt, Texasé pedig 17,2 millió. Az F1 igazi értéke, hogy új pénzforrásokat nyit meg, nemzetközi közönséget vonz, így új ügyfelek tűnnek fel a színen."

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: