DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Porsche: Lehetnénk most a Forma-1-ben Le Mans helyett

A Porsche 2014-ben hosszú kihagyást követően újból részt vesz a legendás 24 órás versenyen, de a visszatérés könnyen meghiúsulhatott volna. Az autógyár ugyanis a Volkswagen Csoporthoz tartozik, akárcsak az utóbbi évek le mans-i uralkodója, az Audi. Ebben az esetben egyetlen út maradt volna számukra, a Forma-1.

Tizenhat év telt el a Porsche utolsó 24 óráson elért győzelme, 1998 óta. Ebben az időszakban az Audi tizenkétszer nyert Le Mans-ban. Mivel mindkét vállalat tulajdonosa a Volkswagen Csoport, fennállt az esély, hogy a vezetőség nem egyezik bele a házon belüli rivalizálásba, amely a Porsche csatlakozásával jelent egyet.

 

Márpedig a Porsche mindenképpen vissza akart térni az autóversenyzés élvonalába, amelyet a gyár két kategóriával azonosított. "Mindössze kettő lehetőségünk volt. A le mans-i prototípusok vagy az F1" - emlékezett vissza az Autosport magazin számára Wolfgang Hatz, a Porsche kutatás-fejlesztési vezetője.

 



"Le Mans a második otthonunk. De befolyásolhatta volna a döntést, ha valaki a csoportban azt mondja: igaz, de az Audi ott van, és ti nem versenyezhettek velük. Ha valaki a legfelsőbb vezetőségből azt mondta volna, Le Mans nem lehetséges, akkor nem marad alternatívánk, csupán az F1" -magyarázta Hatz.

 

A 16 győzelmet - többet, mint bárki más - szerző márka szándékát azonban nem hiúsította meg senki, így két 919 hibriddel ott lesznek a júniusi futamon. Versenyzőik, köztük a Forma-1-et megbízhatósági versenyekre cserélő Mark Webber, valamint két korábbi győztes, Romain Dumas és Timo Bernhard a WEC (Hosszútávú Világbajnokság) bajnoki címéért is harcba szállnak - azért a címért, amelyet a kategória eddigi két szezonjában az Audi nyert meg.
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: