DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Whitmarsh nem hisz a költségsapka sikerében

A McLaren csapatvezetője hosszú ideje a Formula-1-es költségcsökkentések egyik élharcosa, de a Stratégiai Csoport által elfogadott 2015-ös költségsapka hatékonyságában még ő sem hisz.

A hétfőn nyilvánosságra hozott jelentés értelmében a jövő év júniusáig fogja meghatározni egy arra kijelölt csoport, hogy a csapatok 2015-től pontosan mennyit és mire költhetnek majd. Whitmarsh azonban szkeptikus ennek sikerét illetően, hiszen az igazán tehetős csapatok biztosan megpróbálnak majd szembemenni az intézkedéssel.

"Ha nagyon akarjuk, megtalálhatjuk a módját, de mindig lesz egy kisebbség, amely próbál majd szembemenni vele. Akiknek van miből költekezni, soha nem akarnak majd igazán belemenni. Ez pedig előre nem látott következményekhez vezethet."

"Megvalósíthatjuk, de ha nincs meg hozzá a kellő akarat, akkor nehéz lesz..."



Az elmúlt években a csapatok közötti, elsősorban szóbeli megállapodáson alapuló Költségkorlátozó Egyezmény (RRA) szabályozta a kiadásokat, olyan sikeres módszerekkel, mint a pályákra utazó személyzet létszámának vagy a szélcsatorna működési idejének korlátozása.

""Az RRA révén megvalósítottunk néhány dolgot, de többet is elérhettünk volna. Végső soron ez profi módon működött, olyan folyamat viszont nem létezik, hogy félórára összeülünk egy teremben, és azonnal megoldást találunk az összes problémára"" - mondta Whitmarsh.

"Ám a csapatok nem költhetnek folyamatosan többet annál, mint amekkora bevételre szert tesznek. Őszintén szólva én talán túl sokáig próbáltam kiállni ennek érdekében, de ezt soha senki nem fogja megköszönni nekem. Talán most már nekem is más dolgokra kellene fordítanom a figyelmem."

"Válsághelyzetben a sport mindig jobban összetart, de attól tartok, hogy éppen efelé haladunk."

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: