DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Vajon valaha még lesz futam New Jerseyben?

Miután New Jersey másodszorra is kiesett a versenynaptárból, jogosan tehetjük fel a kérdést, hogy valaha lesz-e verseny a Port Imperialon - ezt a kérdést vetette fel Edd Straw, az Autosport szakírója is jegyzetében...

Egymás utáni második évben maradt ki a naptárból New Jersey, így világszerte egyre szkeptikusabban állnak a versenyhez: miért is kéne komolyan vennünk? Persze vannak pozitív jelek: Bernie Ecclestone nyilvánosan támogatja a projektet, ami jól jelzi, hogy a promóter az anyagi kötelezettségei legalább egy részének eleget tett, amiből arra következtethetünk, hogy van remény. Leo Hindery médiacézár - s Le Mans-i GT2-es győztes - megbízható promóter, s az is biztató, hogy a Long Beach GP alapítója, Chris Pook is a szervezőbizottság tagja, egyikük sem egy levegőbe beszélő típus.



Ez a része tehát biztató a dolgoknak, viszont nem ez számít igazán, hanem hogy az a rengeteg pénz, ami a Port Imperial Circuit megépítésére és működtetésére kell, helyben van-e. A kormányzat részéről nincs közvetlen támogatás, s az a megjegyzés a verseny jövőjéről szóló nyilatkozatban, miszerint "átstrukturálják a pénzügyeket", egyértelműen arra utal, hogy ezen a téren keresendő a probléma.

A válasz így roppant egyszerű arra a kérdésre, hogy lesz-e futam 2015-ben: ha időben meglesz az a hatalmas pénzösszeg, ami kell, akkor lesz, ha nem, akkor viszont nem. És talán még egy újabb haladékot is kaphatnak a promóterek, hogy 2016-ra véghezvigyék a projektet. Kétségtelenül nagyon ambiciózus terv, ahogy minden ekkora vállalkozás, nagyon nehéz működésre bírni mindent - így némi késedelem elfogadható.

De két bukás után a szervezők hitelessége már erősen megkérdőjelezhető. Persze még mindig sikerülhet, és fantasztikus lenne az F1-nek, ha így lenne, ami azt is megmagyarázza, miért kapnak ennyi esélyt a szervezők. De a várakozás helyett inkább csak reménykedni érdemes a tavaly és az idén történtek tükrében.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: