DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Petrov kitúrhatja Szirotkint a Sauberből?

Német lapértesülések szerint Vitalij Petrov egy jelentős, 30 millió eurós szponzori támogatással kopogtat a Sauber ajtaján, akik talán szívesebben is szerződtetnék le 2014-re a tapasztalattal rendelkező oroszt, mint a mindössze 18 éves Szergej Szirotkint.
Ami az oroszokat illeti, az elmúlt hetekben minden Szirotkin és a Toro Rosso által jövő évre igazolt Danyiil Kvjat körül forgott a Formula-1-ben, de úgy tűnik, a 29 éves Petrov sem tett még le a visszatérésről. 2010-ben a Renault-val bemutatkozva ő volt Oroszország első, és máig egyetlen F1-es pilótája, aki a következő év nyitányán Melbourne-ben még a dobogóra is felállhatott, majd a tavalyi év végén erős teljesítménye ellenére a Caterhamtől volt kénytelen ideiglenesen távozni a sportból.

Az Auto Motor und Sport azonban úgy értesült, Petrov felajánlotta szolgálatait a Saubernek, amihez egy jelentős, 30 millió eurós szponzori csomagot csatolt, amely a hírek szerint a Gazpromtól származhat. Az oroszt mindenesetre látták beszélgetni a svájci istálló csapatfőnökével, Monisha Kaltenbornnal pár héttel ezelőtt egy Szocsiban tartott bemutatón, amelyen éppen Szirotkin volt az egyik pályára lépő.



A fiatalabbik orosz neve azt követően került képbe a Saubernél, hogy a nyáron szponzori megállapodást kötöttek néhány oroszországi technológiai óriással, amelyek egyikének vezetője történetesen Oleg Szirotkin, az idén a Formula Renault 3.5 tabellájának kilencedik helyén végző Szergej apja. A felek közötti megállapodás része volt, hogy a fiatal pilótát felkészítik az F1-es bemutatkozásra, de erre nem feltétlenül kell, hogy már 2014-ben sor kerüljön. Szirotkin jelenleg még szuperlicensszel sem rendelkezik, és az említett bemutató esemény mellett csak két tesztnap fűződik a nevéhez, amelyeken egy 2010-es Ferrarit vezetett Fioranóban. Sokak szerint elhamarkodott döntés lenne őt bedobni a mélyvízbe jövőre, főleg úgy, hogy az istálló egyelőre még nem talált mellé tapasztalt csapattársat.

Itt jöhet a képbe Petrov, aki a feltételezések szerint jövőre orosz pilótaként a Sauber új partnereit is kielégítené, mialatt Szirotkin tesztpilótai státuszban további időt tölthetne az alkalmazkodással, egy esetleges 2015-ös bemutatkozás előtt.

Bárhogy is lesz, az biztos, hogy az oroszok immár végleg betették a lábukat a Formula-1 több területére is. A kérdés már csak az, hogy milyen hosszú időre tudják megvetni azt az autósportok csúcsán.
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: