DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Vettel megtörte a jeget Kanadában

Sebastian Vettel sok-sok év nélkülözés után végre nyerni tudott Kanadában. A fiatal német tehetség nem is akárhogyan, hanem az első rajtkockából indulva ért el rajt-cél győzelmet a montreali pályán.

A második helyezett Fernando Alonso nem volt maradéktalanul elégedett helyezésével, hiszen bár az egyéni ponttábla második helyére ugrott, nagy a lemaradása az első helyen álló Vettellel szemben. A dobogó harmadik fokát a Mercedes-szel versenyző Lewis Hamilton foglalhatta el.

Bár Sebastian Vettelnek nagy az előnye az egyéni ponttáblán, a Red Bull németje mégsem gondolkodik még a világbajnoki címen. "A világbajnokság még hosszú, s tavaly ilyenkor más helyen álltam a világbajnokságban, s mégis képes voltam a végére behozni a lemaradást. Sok minden történhet még. A világbajnokságnak ebben a szakaszában boldog vagyok, hogy a győzelmekre koncentrálhatok." - szögezte le a verseny győztese.



Miközben Sebastian Vettel olyannyira zavartalanul vezette a Kanadai Nagydíjat, hogy ebben néhány figyelmetlen hiba is belefért, Fernando Alonso mindössze hét körrel a futam leintése előtt előzte meg egykori csapattársát és nagy riválisát, Lewis Hamiltont. Utóbbi azért így sem panaszkodhat, hiszen a Spanyol Nagydíj óta látványosan kevésbé erősen fogynak az ezüst nyíl abroncsai. Hamilton csapattársa, a monacói győztes Nico Rosberg, az ötödik helyre kormányozta célba autóját.

A Red Bulloknak feküdt a kanadai pálya, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy Mark Webber a negyedik helyen ért célba a balesete ellenére. Giedo van der Garde ugyanis keresztülhúzta az ausztrál számításait. A holland pilóta Caterhamjével az egyik hajtűkanyarban leszakította a Red Bull első szárnyának egy darabját, így Alonso könnyen kielőzte Webbert és megszerezte tőle a harmadik helyet.

Jean-Eric Vergne a Toro Rossóval nagyszerű eredményt ért el, a hatodik lett. A francia pilóta már Monacóban is pontszerző helyen ért célba, így jó sorozatát folytatva ezúttal is értékes pontokat gyűjtött a Red Bull fiókcsapatának.

Paul di Resta sem panaszkodhat, hiszen a Kínai Nagydíj óta mindig pontszerző helyen fut be a Force Indiával, így a McLarent is kielőzve áll jelenleg a csapat a konstruktőrök között az ötödik helyen. A brit pilóta ezúttal a hetedik helyet csípte meg. Őt Felipe Massa és az a Kimi Raikkönen követi a sorban, aki beállította Michael Schumacher rekordját, mely szerint zsinórban 24-szer ért célba pontszerző helyen. A finn pilóta kilencedik lett Adrian Sutil Force Indiája előtt.

Sebastian Vettel elégedetten dörzsölheti a tenyerét, hiszen ezzel a kitűnő eredménnyel már 36 ponttal vezeti az egyéni ponttáblát. Hiába lett Alonso a második a ponttáblán, hátránya Vettelhez képest nőtt.

A nap csalódása a szombati időmérő edzés meglepetésembere, Valtteri Bottas volt, aki az időmérőn szerzett harmadik rajthelyét nem tudta pontszerző helyre váltani. A fiatal finn pilóta végül csak 14. helyezett lett a Williams volánja mögött.

A Forma-1-es mezőny tagjai ezúttal csak három hét múlva (2013. június 30.) állnak rajthoz a Brit Nagydíjon. 2012-ben Mark Webber szerencséjének köszönhetően nyerte meg ezt a futamot. Az utolsó négy körig Fernando Alonso vezetett, mígnem teljesen elfogytak a gumijai. Így a mögötte köröző Mark Webbernek esélye adódott megelőzni a Ferrari élmenőjét és megszerezni az első helyet. Alonso majdnem búcsút mondhatott a második helynek is, mivel annyira lelassult, hogy majdnem a másik Red Bullal autózó Vettel is kielőzte.

2013-as Kanadai Forma-1-es Nagydíj eredménye:

1. Sebastian Vettel (Red Bull) 1:32:09.143

2. Fernando Alonso (Ferrari) + 14.408

3. Lewis Hamilton (Mercedes) + 15.942

4. Mark Webber (Red Bull) + 25.731

5. Nico Rosberg (Mercedes) + 1:09.725

6. Jean-Eric Vergne (Toro Rosso) + 1 kör

7. Paul di Resta (Force India) + 1 kör

8. Felipe Massa (Ferrari) + 1 kör

9. Kimi Raikkönen (Lotus) + 1 kör

10. Adrian Sutil (Force India) + 1 kör

11. Sergio Perez (McLaren) + 1 kör

12. Jenson Button (McLaren) + 1 kör

13. Romain Grosjean (Lotus) + 1 kör

14. Valtteri Bottas (Williams) + 1 kör

15. Daniel Ricciardo (Toro Rosso) + 2 kör

16. Pastor Maldonado (Williams) + 2 kör

17. Jules Bianchi (Marussia) + 2 kör

18. Charles Pic (Caterham) + 3 kör

19. Max Chilton (Marussia) + 3 kör

20. Esteban Gutierrez (Sauber) + 7 kör

21. Nico Hülkenberg (Sauber) Nem ért célba

22. Giedo van der Garde (Caterham) Nem ért célba

A világbajnokság eredménye a Kanadai Nagydíj után

Pilóták:

1. Sebastian Vettel - 132 pont

2. Fernando Alonso - 96 pont

3. Kimi Raikkönen - 88 pont

4. Lewis Hamilton - 77 pont

5. Mark Webber - 69 pont

6. Nico Rosberg - 57 pont

7. Felipe Massa - 49 pont

8. Paul di Resta - 34 pont

9. Romain Grosjean - 26 pont

10. Jenson Button - 25 pont

Konstruktőrök:

1. Red Bull - 201 pont

2. Ferrari - 145 pont

3. Mercedes - 134 pont

4. Lotus - 114 pont

5. Force India - 51 pont

6. McLaren - 37 pont

7. Toro Rosso - 20 pont

8. Sauber - 5 pont

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: