DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Alonso nyerte a Spanyol Nagydíjat

Fernando Alonso a Spanyol Nagydíjat megnyerve 2006 óta első barcelonai győzelmét aratta. Kimi Räikkönen volt Alonso legfőbb riválisa, míg Sebastian Vettel és az első sorból rajtoló Mercedes visszaesett a verseny során. Felipe Massa felkapaszkodott, büntetése után a kilencedik helyről induló brazil pilóta a dobogó harmadik fokára állhatott fel.
A verseny a gumi kíméléséről szólt. Míg Vettel a rajtnál a két Mercedes közé került az első kanyarban, Alonso a külső ívről megelőzte Räikkönent és Lewis Hamiltont, a hármas kanyarban már a harmadik helyen állt. Rosberg az első kerékcserékig tudta tartani első helyét.

Alonso Vettelnél egy körrel korábban cserélt kereket és átugrotta a Red Bullt.

Rosberg a 12. körben kezdett el visszaesni, amikor Alonso az egyes kanyarnál előzte meg, majd Vettel és Räikkönen is áthámozta magát a német pilótán, szintén a 12. körben. Alonso megkezdte elszakadását.

Annak ellenére, hogy az első etapja hosszabb volt, Vettel ugyanolyan négy kerékcserés stratégiát választott, mint Alonso, de nem tudott versenyben lenni a Ferrari sebességével.

Räikkönen azonban három kerékcserével dolgozott. Vettel mögött a verseny közepén időt veszített, majd felgyorsult, miután a 33. körben megelőzte a Red Bullt.

A Lotusnak még esélye lehetett volna az utolsó körökben, hiszen Räikkönen néhány másodperccel állt Alonso előtt akkor, amikor mindkét pilótának már csak egy kerékcseréje volt hátra. De a friss abroncsokon Alonso Räikkönenhez közelített, körönként két másodperccel futott gyorsabb köröket, majd megelőzte a Lotust és 12 másodperces előnyre tett szert.

Räikkönen fél szemmel Massára figyelt, aki egész délután gyors volt és engedélyt kapott a Ferraritól arra, hogy a Lotus nyomába eredjen. A gumikopás azonban ezt meghiúsította és Massának újból vissza kellett vennie, de harmadik helyen biztonságban volt.

Vettel a hosszú első etapja miatt sok sebességet veszített és a korábban kereket cserélő Massa mögé került. A világbajnok a negyedik lett, őt csapattársa, Mark Webber követte.

A Mercedesszel Rosberg végül három kiállást teljesítve a hatodik lett, csapattársának, Lewis Hamiltonnak nem sikerült a pontszerzés, a 12. lett.

Rosberg mögött Paul di Resta ért célba a hetedik helyen. A McLaren a nyolcadik és kilencedik lett. Jenson Button az első körökben a 17. helyen állt, de abroncsait óvta, három kerékcserét teljesített és a verseny elején jól teljesítő, de négy kerékcserét választó Sergio Perez előtt végzett.

Daniel Ricciardo feltartóztatva Esteban Gutierrezt szerezte meg a Toro Rossóval az utolsó pontszerző helyet.

Gutierrez számára így is áttörést jelentő nap volt, a hosszú első etap miatt a Sauber újonca első alkalommal állt Formula-1-es versenyen az első helyen.

A tavalyi futamgyőztes, Pastor Maldonado szenvedett, a 14. helyen ért célba, miután áthajtásos büntetést kapott azért, mert átlépte a boxutcában megengedett sebességet.

Romain Grosjean volt az első kieső, a Lotus jobb hátsó felfüggesztése tört el.

Két boxutcai esetet vizsgált a versenybíróság.

A Caterham valószínűleg pénzbüntetést kap, miután Giedo van der Garde autójáról levállt a kerék a kerékcsere utáni kivezető körben, míg Nico Hülkenberget a csapat veszélyesen engedte ki, összeütközött Jean-Eric Vergne-nyel.

A 2013-as világbajnokság hatodik futama, a Monacói Nagydíj május 26-án kerül megrendezésre.

 

1 F Alonso (ESP) Ferrari 25
2 KM Räikkönen (FIN) Lotus 18
3 F Massa (BRA) Ferrari 15
4 S Vettel (GER) Red Bull 12
5 M Webber (AUS) Red Bull 10
6 N Rosberg (GER) Mercedes 8
7 P di Resta (GBR) Force India 6
8 J Button (GBR) McLaren 4
9 S Perez (MEX) McLaren 2
10 D Ricciardo (AUS) Toro Rosso 1
11 E Gutiérrez (MEX) Sauber -
12 L Hamilton (GBR) Mercedes -
13 A Sutil (GER) Force India -
14 P Maldonado (VEN) Williams -
15 N Hülkenberg (GER) Sauber -
16 V Bottas (FIN) Williams -
17 C Pic (FRA) Caterham -
18 J Bianchi (FRA) Marussia -
19 M Chilton (GBR) Marussia

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: