| |
Méhes meglátása: Akkor megint Schumacher
2012.08.23, csütörtök 14:23

Jön Spa, ahol Schumi 21 éve bemutatkozott – és most a 300. versenyére készül. Egy versenyigazgatói feddessél felruházva.

A Magyar Nagydíjon mutatott attrakciói után megint fellángolt a vita – mit keres itt még Michael Schumacher? Sokan vannak, akik nem nagyon értik, mire jó ez az immár harmadik éve tartó vesszőfutás, amit a német rekorder versenyről versenyre szinte kiprovokál. Mert hiába, hogy az idei Merci bíztatóan kezdett, Rosberg nyert is vele, sőt, maga Schumacher is végre-valahára dobogóra állhatott; azt mindenki tudja, érzi, hogy mindez rettentő kevés a korábbiak fényében. Hogy nem ezért tért vissza, és ezért is tétovázik, hogy mi legyen 2013-ban, mert újabb bajnoki címet nem is fog nyerni, legalább egy győzelemmel távozhatna végleg.

Ugyanakkor ott vannak azok, akik hisznek Schumachernek, aki váltig állítja, hogy voltaképp csakis a versenyzés öröméért húzott újból sisakot, és bőven kielégíti, hogy két hetente, vasárnap délután megtehet 60-70 kört. Persze, aki látta már a versenyt feladva odadobni a kesztyűjét, mondjuk, annak azért lehetnek kétségei – különben is, milyen versenyző az, aki nem nyerni akar? Ráadásul Schumachert nem úgy ismertük, aki jól tűri, ha veszít. Nyilván, ő is változott az évek alatt, és tényleg nem arról van szó, hogy első vb-címét kellene valahogy összekaparnia, van neki belőle 7.

A vita egyik sarkalatos pontja, hogy Schumi mercedeses szereplése rombolja-e önmaga legendáját, vagy mindegy, miként sül el ez a hosszúra nyúló kaland, ő már akkor is ikon, és az is marad. Egy biztos, hogy kevesebb bajnoki címe nem lesz attól, ha rosszul parkol a rajtrácson és lefullasztja a kocsiját. De valahogy mégis kínos. Főképp, ha morgós tanító bácsiként Charlie Whiting még be is szól neki…

Emlékezzünk csak vissza, mennyire sajnálta az ember Emerson Fittipaldit, aztán Damon Hillt vagy Jacques Villeneuve-öt, akik csúcsformájuk után évekig szerencsétlenkedtek még a versenypályákon. Igen, a Merci-Ross Brawn-párosban benne volt az ígéret, hogy ő nem fog ilyen csúful járni. Csakhogy nem az lett belőle, aminek indult.

De azért sikeres 300. nagydíjat, Michael!

Méhes Károly


Hozzászólások:


Kapcsolódó hírek
 
Formula 1 hírek
Motoros hírek
Rali hírek
Autós hírek
AFM hírek