| |
Karthikeyan: Tanulhatok de la Rosától
2012.08.17, péntek 06:00

Szerkezetátalakítási folyamaton ment keresztül a HRT Formula 1 Team, mely során új bázison telepedett le, gyakorlatilag megújult a teljes személyzet és új versenyzők érkeztek, viszont van egy figura, aki kiállta az egész folyamat próbáját: Narain Karthikeyan.

Az indiai versenyző második szezonjában találta magát a spanyol csapat hivatalos pilótájaként és fontos volt a tapasztalata az F112 fejlesztéséhez. Félidőhöz érve Narain értékeli a spanyol csapatnál eltöltött fél évet a szezon kezdete óta.

Ez a második szezonod a HRT Formula 1 Teammel és mindenkinél jobban tudod, mennyit változott a csapat. Nem lehetett könnyű, de milyen is volt a változás?

"A változás nem csak nagy volt, hanem előremutató is. Most az egész csapat egy fedél alatt van és a létesítmények tényleg fantasztikusak, bárki, aki meglátogatja, egy nagyon komoly Forma-1-es csapat szándékait láthatja. Nagyra értékelem a vezetőség munkáját, akik összehozták és nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy részese lehetek egy ilyen növekvő csapatnak. Még sok dolgunk van, de folyamatosan fejlődünk."

A versenyek alig több, mint a felén vagyunk túl, hogyan értékeled a szezon első részét?

"Szerintem nagyon erős teljesítményt nyújtok, Monacóban a 15. helyen álltam, de az időmérő edzésen egy kicsit gyengébb voltam. Körülbelül három tizedre voltam Pedro mögött és ez az, ahol fejlődnöm kell ebben a második félszezonban, ehhez nem fér kétség. Nagyon nehéz megszokni az abroncsokat és Pedro nagy tapasztalattal rendelkezik a Pirellikkel és a McLarennel. Nagyon jó versenyző, aki alig hibázik s meg kell tőle tanulnom, hogyan javulhatok."

Az autó és a csapat is új, mi lepett meg legjobban velük kapcsolatban?

"Tudtuk, hogy az autót eléggé alapdarab lesz, de meglepett a megbízhatósága és szerintem megvan a lehetősége a fejlődésre. A csapat még jobban meglepett, merta szinte a személyzet 85%-a megújult s szerintem nagyon jó a csapat, sok tapasztalatuk van a Forma-1-ben és fiatalok is. De mindenki nagyon profi és igazi öröm velük dolgozni."

Hogy tudnád meghatározni vagy mit tudnál kiemelni a csapattársaiddal kapcsolatosan?

"Pedro nagy tapasztalattal rendelkező, fantasztikus versenyző, kiegyensúlyozott és gyors is. Dani és Ma fiatal, tehetséges pilóták, akiknek sokat kell tanulniuk, viszont tényleg jó srácok. Mi egy kis család vagyunk és tényleg élvezzük a közös munkát."

Nem volt egyszerű a szezonkezdet, viszont nyilvánvaló a fejlődés. Hányast adnál magadnak a 10-ből ebben a szezonban?

"Tudjuk, hogy normál körülmények között jobb kellett vona, hogy legyen, de a szükségszerű változásokkal és az egyéb adott dolgokkal, ez nem volt lehetséges. Nagy eredmény volt, hogy elkészült időben az autónk Ausztráliára, azóta már sokat fejlődött. Most egy 6-ost vagy 7-est adok magamnak és ha javítok az időmérő eredményemen, akkor 8-ast vagy 9-est."

Fantasztikus volt a teljesítményed a hazai futamodon Indiában. A folytonosság és a bizalom érzésével mik a kilátások idén?

"Az autót egy kicsit fejlesztjük az Indiai Nagydíjra, így szerintem jobb teljesítményt nyújthatok idén. Nyilván ez a kedvenc versenyem s megteszek minden tőlem telhetőt. Mindig magasak az elvárások magammal szemben és az a célom, hogy jobb helyet érjek el, mint a tavalyi 17."

Ez teljesen új Indiában és ennek eredményeképp a nagydíj teljes siker volt a segítségnyújtás tekintetében. Milyen a hangulat idén?

"A tavalyi siker után mindenkinek hiányzott a látvány és alig várják, hogy eljöjjön újra. Már év elején elkezdődtek az akciók és egy kicsit én is fogok segíteni. A Jaypee Ground hatalmas munkával mindent összerakott és így újra teljes siker lesz."

Mi volt szerinted a legjobb pillanat eddig a szezonban?

"Valószínűleg Monaco. Pedro nagyon jó volt az időmérőn és jó versenyt futottam, a 15. helyen értem be. Szerintem a csapat szempontjából Monaco volt a legjobb verseny eddig."

Milyen lenne szerindted egy sikeres szezon, ha egyszer a bajnokságnak vége?

"Onnan, ahol most állunk, szép lenne, ha elérném és meg is verném csapattársamat, Pedrót, aki nagyon jó viszonyítási alap. Tegyük hozzá, ha a Marussia előtt végeznénk a bajnokságban, az lenne a sikeres szezon."

Végül a jól megérdemelt pihanés, mielőtt beleveted magad a szezon második felének intenzív munkájába. Mi a terved a szünetre?

"Nem mentem igazi nyaralásra, mert sok eseményen kellett részt vennem, így várnom kell, míg véget ér a bajnokság. Remélem, lesz egy kis szünetem, hogy együtt legyek a családommal Indiában és keményen eddzek. Nagyon intenzív a szezon és nincs lehetőség minden nap az edzőterembe menni, mert folyamatosan utazunk és szállodákban lakunk. Úgyhogy edzeni fogok a teremben és visszatérve készen állok, hogy a legmagasabb szinten folytassam."

Malik Erika


Hozzászólások:


Kapcsolódó hírek
 
Formula 1 hírek
Motoros hírek
Rali hírek
Autós hírek
AFM hírek