| |
Az öt bajnokesélyes
2012.08.19, vasárnap 06:30

A szoros és változatos 2012-es szezonban a hosszú nyári szünetet követően még kilenc futam vár a pilótákra, ezt a kilenc futamot pedig még öt pilóta, Fernando Alonso, Mark Webber, Sebastian Vettel, Lewis Hamilton és Kimi Raikkönen várhatja reális bajnoki esélyekkel. Da vajon milyen szezonja volt eddig, és milyen kilátásai vannak a bajnokság esélyeseinek? Az ESPNF1 cikke.

Fernando Alonso
Pontszám: 164
Bajnoki címek: 2
Odds: 10/11

A szezon: Ha Alonso a hátralévő kilenc futamon képes lesz megszerezni a világbajnoki címet, akkor ezzel minden bizonnyal bekerül a Formula-1 történetének nagy könyvébe. Alonso ugyanis egy olyan autóval kezdhette az idei szezont, ami teljes mértékben kiegyensúlyozatlan volt, borzalmas kigyorsítással és alacsony végsebességgel párosítva. A kétszeres spanyol bajnok azonban leszeget fejjel dolgozott, és mindig a legtöbbet hozta ki a kínálkozó lehetőségekből. A malajziai győzelem a szerencsén múlott, mert az autó normál körülmények között képtelen lett volna hasonló eredményekre, később azonban javult a helyzet, Alonso teljesítményét pedig jól mutatja, hogy ő az egyetlen pilóta, aki háromszor is győzni tudott az első 11 futamon.

Kilátások: Alonso 40 pontos előnye jelentősnek tűnik, ugyanakkor vannak jelek arra, hogy a Ferrari F2012-es tempója megint elmarad az ellenfelekétől. Alonso jó formában van, így szinte biztos, hogy mindent meg fog tenni azért, hogy a hátralévő kilenc futamon is szorgalmasan gyűjtse a pontokat. A kérdés csupán az, hogy ez elég lesz-e akkor, ha a Red Bull, a McLaren, vagy a Lotus megtalálja a góllövő cipőjét?

Mark Webber
Pontszám: 124
Bajnoki címek: 0
Odds: 12/1

A szezon: Néhány látványos és több átlagos teljesítmény idén elég volt Webbernek arra, hogy 11 futam után megszerezze a bajnokság 2. helyét. Amikor jó formában volt az ausztrál pilóta, akkor nyert, amikor azonban nem, akkor egyszer sem tudott a 4. helynél előrébb végezni. Így a futamok előtt nehéz megjósolni, hogy mire is képes, bár a kedvenc pályákon jól teljesített, így Webber formája inkább a 2010-est, mint a 2011-est idézi az idei szezonban.

Kilátások: Webber teljesítménye idén a 2010-es szezont idézi, amikor bajnok lehetett volna, ha nem tőri össze az autót Koreában. Ha az eddigi teljesítményt fogja nyújtani a hátralévő kilenc futamon is, akkor meglesz az esélye arra, hogy csökkentse az Alonsóval szembeni hátrányát, bár a legutóbbi két futamon mindössze 8 pont megszerzésére volt képes. A Red Bull az egyik leggyorsabb autó a mezőnyben, a kérdés csupán az, hogy az RB8-as fejlesztései mennyire fekszenek majd az ausztrálnak, mert bizony idén Webber párszor már lényegesen lassabbnak bizonyult a csapattársánál, Sebastian Vettelnél.

Sebastian Vettel
Pontszám: 122
Bajnoki címek: 2
Odds: 3/1

A szezon: A szezon előtt nem sokan gondolták volna, hogy Vettel 11 futam alatt mindössze egy futamgyőzelmet szerez. 2011-ben Vettel folyamatosan a pole-ba kvalifikálta magát, majd végig az ellenőrzése alatt tartva az eseményeket, fölényes győzelmeket szerzett, ez a taktika azonban idén mindössze kétszer valósulhatott meg. Először Bahreinben, majd Valenciában, itt azonban a Renault motor generátora ezt a győzelmet meghiúsította, ráadásul a Német Nagydíjon a Jenson Button elleni meggondolatlan előzésével újabb értékes pontokat vesztett a bajnoki cím védője.

Kilátások: Az Európa Nagydíjon a Red Bull az új kipufogó rendszerével jelentős teljesítményt talált, és bár számos fejlesztésüket az FIA betiltotta, az RB8-as ennek ellenére futamról-futamra javul és bizony Vettel kezében az autó bármire képes lehet. A nyári szünetet követően pedig azt sem szabad elfelejteni Vettellel kapcsolatban, hogy 2010-ben öt futam alatt 24 pontos hátrányt dolgozott le Alonsóval szemben.

Lewis Hamilton
Pontszám: 117
Bajnoki címek: 1
Odds: 5/1

A szezon: Sohasem egyszerű Lewis Hamiltonnak lenni. Az év elején úgy tűnt, a McLaren MP4/27-es a leggyorsabb autó a mezőnyben, de Hamilton nem tudta tartani a lépést a csapattársával, Jenson Buttonnal. Hamilton azonban az elmúlt évektől eltérően nyugodt maradt és szorgalmasan gyűjtötte a pontokat, három dobogós eredményt szerezve az első három futamon, ezt követően azonban a dolgok kezdtek rosszra fordulni. A bahreini bokszmalőr, a Spanyol Nagydíj időmérőjén elfogyó üzemanyag, mind-mind értékes pontoktól fosztotta meg a 2008-as bajnokot. Majd jött a Kanadai Nagydíj, ahol remek teljesítménnyel Hamilton végre nyert, ezt követően azonban megint rossz futamok következtek. Valenciában Pastor Maldonado előzése egy dobogóba került Hamiltonnak, majd az újabb, magyarországi győzelme előtt jött két küzdelmes futam Angliában és Németországban. Mindent összeadva Hamilton idén talán több mint 50 pontot veszített (Bahreinben 8, Spanyolországban 21, Valenciában legalább 12, és Németországban legalább 12).

Kilátások: A Magyar Nagydíjon aratott győzelme azt jelentette, hogy Hamilton továbbra is harcban van az idei világbajnoki címért, a McLaren javuló teljesítménye pedig elég motivációt adhat neki a szezon hátralévő részére. A szezon első fele azonban azt is bebizonyította, hogy Hamilton képes vonzani a bajt, a hátralévő futamokon pedig egy újabb nullapontos futammal már, már behozhatatlan hátrányba kerülhet. Így vissza kell térnie a szezon elején mutatott, kiegyensúlyozott formájához, úgy, hogy közben meg kell ragadnia az összes kínálkozó esélyt a futamgyőzelemre.

Kimi Raikkonen
Pontszám: 116
Bajnoki címek: 1
Odds: 11/1

A szezon: A két év kihagyást követően visszatérő Raikkönen valószínűleg a legtöbb ember várakozását felülmúlta az első 11 futamon, még akkor is, ha a futamgyőzelem eddig még nem jött össze a 2007-es bajnoknak. Ettől azonban eddig nem volt messze, amit az is jól mutat, hogy 11 futamon már ötször is felállhatott a dobogóra, és legutóbb a Magyar Nagydíjon igazán jól vezetett. Raikkönen kétségkívül megmutatta, hogy még mindig megvan a híres gyorsasága, még akkor is, ha az időmérő edzéseken eddig nemigen tudta elővenni a legjobb formáját. Ráadásul úgy tűnik, a motivációjával sincs baj, így bizony Raikkönen teljesítménye még inkább a háttérbe szorítja a 2010-ben visszatérő Michael Schumacher eddigi erőfeszítéseit.

Kilátások: A Lotus új szuper DRS-e komoly fegyver lehet a gyors spái és monzai pályán. Raikkönen pedig a legutóbbi 5 Belga Nagydíjából 4-et megnyert, így egyértelmű, hogy a finn a győzelem esélyével léphet pályára a nyári szünetet követő első nagydíjon Spa Francorchamps-ban. Ha pedig ez sikerül, akkor Raikkönen az Alonsót üldöző boly kellős közepén találhatja magát. A Lotus E20-as teljesítménye pedig igen jónak tűnik, így újabb futamgyőzelmek sem zárhatóak ki a szezon második felében, következésképpen pedig ez azt jelenti, hogy bizony Raikkönen bajnoki esélyei igencsak valósak.

Szabó Imre


Hozzászólások:


Kapcsolódó hírek
 
Formula 1 hírek
Motoros hírek
Rali hírek
Autós hírek
AFM hírek