| |
Európa Nagydíj: Győztesek és vesztesek
2012.06.25, hétfő 11:33

Nem csak egyszerűen győztesei és vesztesei, hanem nagy-nagy győztesei, és még nagyobb vesztesei voltak a tegnapi Európa Nagydíjnak.

A verseny sztárja: Fernando Alonso

Szerencséje is volt, persze a spanyol világbajnoknak, kellett a győzelemhez a biztonsági autó, na meg hogy a Red Bull generátora a 34. körben azt mondja, eddig és nem tovább. De kellett a győzelemhez az is, hogy a csak igazi bajnokokra jellemző módon hajtson, akkor is, amikor még szó sincs arról. hogy megnyerheti a futamot, és vezetheti a bajnokságot. A kezére játszott a Red Bull és a McLaren csapat azzal, hogy ismét hatalmasat bakiztak a kerékcserénél, Pastor Maldonado, azzal, hogy az utolsó körben megfosztotta Hamiltont a pontszerzés lehetőségétől. A 11. helyről nyerni azonban sosem lehet pusztán a szerencse dolga. Megszakadt a sorozat, miszerint az idén minden futamot más pilóta nyer, de olyan izgalmas volt a verseny, hogy ezen a tényen könnyen átsiklunk.

A verseny előzése: 10. kör, Romain Grosjean megelőzi Lewis Hamiltont

Jenson Button azt mondta a verseny előtt, hogy ezen a pályán nem lehet előzni. Ezen a ponton néhányan - köztük Romain Grosjean - biztosan nem figyeltek oda, hisz megmutatta: nem csak hogy előzni lehet, de világbajnokot megkerülni is. A 10. kör 12-es kanyarjában, még nehéz autóval  ment el a Lotus a McLaren mellett. Sok előzést láthattunk még ezen a ponton a későbbiekben, Raikkönen előzte Maldonadót, Maldonado Webbert, Alonso Schumachert, Raikkönen Hamiltont, Button Perezt.

Győztesek

Kimi Raikkönen

Ha tetszik neki, ha nem, a győztesek között volt a hétvégén – azt nyilatkozta ugyanis, hogy jó a második hely, de természetesen nem ez volt a cél… Pedig ő is a szerencse fiai közé tartozott a hétvégén, például csodával határos módon úszta meg a rajt utáni tülekedést. Mégis csalódottnak tűnt a verseny végén, úgy tűnik, valóban számított arra, hogy ő lesz a 8. győztes az idén.

Michael Schumacher

Közel hat év után újra dobogón a hétszeres világbajnok! Sokkal előbb eljöhetett volna ez a pillanat, ha nincs olyan sokszor balszerencséje az idén. Ha valakinek ezek után ismerős volt a dobogó, nem véletlen, hiszen 2006-ban háromszor is láthattuk összeölelkezni őket a pódiumon.

Mark Webber

Az idén már ötödször lett negyedik, Alonso a 11. helyről nyert, Schumacher a 12. helyről indulva lett harmadik, de Mark Webber e tekintetben mindent visz: a 19. helyről nekiindulva ennek az izgalmas versenynek szép csendben a negyedik helyig küzdötte fel magát – ennek pedig meg van a kézzel fogható eredménye: a második helyen áll a világbajnoki pontversenyben. Valóban a kiegyensúlyozottság a legkifizetődőbb dolog az idén!

Nico Hülkenberg

Élete legjobb eredményét érte el Nico Hülkenberg, így természetesen a győztesek között van a helye. Az utolsó körökre annyira elfogyott a német gumija, hogy az őt üldöző Rosberg öt másodperccel gyorsabb kört futott nála, szerencséjére nem tartott tovább a futam, egyetlen körrel sem.

Nico Rosberg

Szinte láthatatlan volt a hétvégén Nico Rosberg – de csak mert a kamerák nem tartották kellően izgalmasnak, hogy Maldonadón, Perezen és Di Restán átküzdve magát begurul a 6. helyre, ráadásként a verseny leggyorsabb körét is megfutva.

Paul di Resta

Rendkívül jól vezetett a skót pilóta egyetlen kiállással, egy olyan versenyen, ahol még a Sauberek is kétszer cseréltek. Hetedik helyével a Force India kettős pontszerző lett az Európa Nagydíjon.

Jenson Button

Nyolcadik lett, de abszolút nyertesnek érezheti magát, legalább nem esett ki sem műszaki, sem pedig mások hibája miatt.

Vesztesek

Sebastian Vettel

A ’régi szép időket’ idézte, ahogy félreállt Sebastian Vettel a pályán. Bár  ő maga még nem volt része a Forma-1-nek, amikor műszaki hiba miatt kiesni, akár vezető helyről, akár a mezőny legjobb autójával, mindennapos dolog volt…1996-ban például három egymást követő futamon robbant fel a Ferrari motor Eddie Irvine alatt, ne akarjuk tudni, egy ilyen sorozathoz mit szólna Vettel.

Kamui Kobayashi

Nem elég, hogy kiesett a Sauber pilótája, még rajtrács büntetés is vár rá a Brit Nagydíjon. Öt hellyel kell majd hátrébb sorolnia a japánnak a következő futamon, a Felipe Massával történt ütközése miatt.

Felipe Massa

Ismét a régi lemez…legalábbis abból a szempontból, hogy Massa ismét a vesztesek között, és 16. helyével ismét pont nélkül. Amikor már azt hihettük volna, egyenesbe jön a brazil, megint közbe jön valami – ezúttal valaki, Kobayashi, és elüti őt az értékelhető eredménytől.

Pastor Maldonado

A venezuelai pilóta eldobott már egy biztos jó helyezést Ausztráliában, és most még egyet Valenciában, de ezúttal Lewis Hamilton is magával rántotta, mindkettejüket elütve ezzel a dobogós hely lehetőségétől. Vezetői hiba, kapkodás, túlzott agresszivitás eredménye, hogy megbüntették 20 másodpercre, ezzel a szerzett pontot is elveszítette, de ez nyilván cseppet sem vigasztalja, soron következő vesztesünket, Lewis Hamiltont, akinek többet értek volna ezek a pontok a bajnokságban, mint Maldonadónak.

Lewis Hamilton

Fantasztikus versenyzés, harmadik hely, majd az utolsó pillanatban mindez a semmivé válik, a dobogós helyért járó értékes pontokkal együtt. Utólag könnyű okosnak lenni, de egyes vélemények szerint Hamilton gumijai olyan kopottak voltak már, hogy engednie kellett volna, és hogy Vettel vagy Alonso nem biztos, hogy vállalt volna ekkora kockázatott egy hasonló szituációban.

 

 

 

 

 

Hegyi Annamária


Hozzászólások:


Kapcsolódó hírek
 
Formula 1 hírek
Motoros hírek
Rali hírek
Autós hírek
AFM hírek