| |
McLaren: Valencia tökéletes helyszín
2012.06.16, szombat 08:00

Spanyolország az egyetlen ország, ahová a 2012-es bajnokság ellátogat. Hat héttel a barcelonai Spanyol Nagydíj után Valencia ad otthont az Európa Nagydíjnak.

A valenciai utcai pályán 2008 óta rendezik az Európa Nagydíjat, a város közútjait használják, mely az Amerika Kupa kikötőjében található. Az autó beállítása során egyensúlyt kell találni a kicsi tapadás és a kigyorsítás között a pálya 25 kanyarjában, miközben jó egyenesbeli sebességre van szükség. Az autók négy alkalommal lépik át egy kör alatt a 300 kilométer/órás sebességet és ezt követően minden alkalommal egyes, vagy kettes sebességi fokozatban bevehető kanyart kell teljesíteniük. Ennek eredményeként a fékkopást figyelni kell.

A Pirelli a közepes és lágy keveréket szállítja Valenciába, ezt a kombinációt legutóbb a Bahreini Nagydíjon használták. Az áprilisi sivatagi hőségben a gumikopás kritikus volt és hasonlóan magas levegő- és pályahőmérsékletre lehet számítani Spanyolországban.

A McLaren négy alkalommal nyerte meg az Európa Nagydíjat, de soha nem Valenciában. Lewis Hamilton három alkalommal lett második (2008-ban, 2009-ben és 2010-ben).

Jenson Button:
"Kanada az egyik olyan hétvége volt, ahol a dolgok nem álltak össze - néhány nehéz verseny után szerettem volna pénteken a pályán dolgozni, jó irányt találni a beállítással és sajnos ez számos műszaki probléma miatt nem sikerült.
És azt hiszem, ez kihatott a hétvége további részére: kevés adatunk volt a versenyre és szenvedtünk. Fontos leckéket tanultunk meg ezekből a hibákból és miután visszatérünk Kanadából a McLaren Technológiai Központjába mindent kielemeztünk, hogy jobb irányt találjunk a valenciai versenyre. Egy ilyen nap nagyon eredményes és azt hiszem, sok lyukat betömtünk.
Az utóbbi néhány versenyen nem sikerült olyan eredményt elérni, mint amilyet szerettem volna, de még 13 verseny van hátra. Hét különböző győztes eddig és még nincs olyan pilóta, aki egyértelműen vezetné a bajnokságot, így egy megfelelő eredményt kell elérnem a következő hétvégén, hogy bajnoki reményem ismét feléledjenek.
Tudom, milyen erős a Vodafone McLaren Mercedes. A valenciai pályát szeretem; nyertem már utcai pályán az idei évben, így optimistán egy nagyszerű hétvégét várok és szeretnék újra lendületet venni a bajnoki küzdelemben."

Lewis Hamilton:
"Montreali győzelmem nyilvánvalóan nagyon kielégítő pillanat volt számomra - de jelenleg ez az eredmény alig alakította át a világbajnoki helyzetet.
Először is, miközben mindig örömteli vezetni a világbajnokságot, csak két ponttal előzőm meg Fernandót - amely semmi, különösen akkor, amikor több nagyon erős pilóta között is alig van pontkülönbség, így még minden lehet.
Másodsorban, az idei bajnokság intenzitása miatt alig lehet levegőhöz jutni - talán nyertünk Kanadában, de óriási a nyomás azért, hogy minden futamon jó eredményt érjünk el. Azt hiszem, a kiegyensúlyozottság, nem pedig az egyéni erős eredmény, lesz a kulcsa az idei bajnokság megnyerésének, Valenciában így ismét erős eredményt kell elérni.
A pálya nagyon kemény - nagyon technikás, sok lassú-közepes sebességű kanyarral, amely jó kigyorsítást és beállítást, valamint nagy precizitást igényel. A kör vége felé a pálya felgyorsul és szélesedik, a boxokba vezető kanyar hihetetlenül gyors és itt az autóval jó helyet kell elfoglalni a pályán annak érdekében, hogy a következő kanyart jól tudd teljesíteni. Talán ez a kör legkielégítőbb része.
Sokan kérdezik tőlem, mi fog történni a következő versenyen és mindig azt válaszolom, nehéz jósolni - de szupermotivált érzéssel érkezünk Valenciába, szeretnénk ismét erős eredményt elérni és megtartani a lendületet, mielőtt Silverstone-ba utazunk a Santander Brit Nagydíjra."

Martin Whitmarsh, csapatfőnök:
"A múlt hétvégi montreali győzelem nagyon kielégítő volt és miközben a Formula-1-ben annyira vagy jó, mint ahogy azt az eredményed mutatja, ez nem befolyásolja elszántságunkat a jövő hétvégi Európa Nagydíj előtt - amely hagyományosan nagyon nehéz verseny. A város maga izgalmas, a klasszikus és az ultramodern keveréke, tökéletes helyszíne a Formula-1 legújabb versenyeinek.
Mivel köztünk, a Ferrari, Mercedes-AMG és a Red Bull Racing között nagyon kicsi a különbség, ismét keményen kell dolgoznunk, hogy az élen maradjunk. Mint mindig, most is célunk, hogy legalább egy tizedmásodpercet javuljunk a köridőben és keményen dolgozunk azon, hogy ezt túlszárnyaljuk. Ez talán jelentéktelen előnynek tűnik, de ekkora különbséggel meg is lehet nyerni és el is lehet veszíteni a bajnokságot.
Lehetséges, hogy az idei évi bajnoki címet az a pilóta nyeri meg, aki csak egy, vagy két versenyt tud megnyerni és ezeket a győzelmeket kiegyensúlyozott eredményekkel tudja alátámasztani. Így miközben a korábbi évek során a nagy eredmények számítottak, az idei évben a kisebb pontszerzések döntő tényezőnek bizonyulhatnak a bajnoki küzdelemben."

f1hungary.fw.hu


Hozzászólások:


Kapcsolódó hírek
 
Formula 1 hírek
Motoros hírek
Rali hírek
Autós hírek
AFM hírek