| |
Idén már nem lesz több technikai vita?
2012.06.17, vasárnap 08:00

A csapatvezetők biztosak abban, hogy a Red Bull kapcsán legutóbb kirobbant két technikai természetű ügyet követően az idei szezonban már nem fogja a technikai szabálykönyv borzolni a kedélyeket.

Az idei szezonban nagyon szoros a mezőny, így valóban csak századmásodpercek döntenek a dobogós helyezésekről, ezek után nem csoda, hogy a Monacói és a Kanadai Nagydíjakon komoly vitát váltott ki a Red Bull RB8-as padlólemeze és fékcsatornája. A vitákat követően végül az FIA pontosította a szabályokat, a Red Bullt pedig a vitás alkatrészek módosítására kérte fel. A Mercedes csapatvezetője, Ross Brawn szerint ezzel az ügy lezárult és már nem lesz több vita az idei szezonban.

„A csapatok mindig nagy gondot fordítanak arra, hogy mit is csinálnak a többiek, ez az önrendészet majdnem természetes része az F1-nek” – nyilatkozta Brawn az Autosportnak. – „Ha visszagondolunk az olyan innovációkra, mint amilyen a dupla diffúzor volt, azt is az FIA figyelmébe ajánlották és vitatták annak a szabályosságát, és ez mindig így van az F1-ben. Most egy pár dolog összejött, de a csapatok mindig is ellenőrzik egymás autóit. Egy digitális kamera egy hosszú objektívvel bizony jó betekintést is enged abba, hogy mások mit is csinálnak az autóval. Ez mind a modern Formula-1 része, hiszen biztosnak kell lenned abban, hogy a szabályok értelmezése miatt nem maradsz le egy fontos innovációról. És ha nem értesz egyet valamivel, akkor megpróbálod megérteni azt, és szabálymagyarázatot kérsz. ”

A McLaren csapat vezetője, Martin Whitmarsh szerint sem várható már idén több ügy. „Az emberek mindig próbálják megérteni azt, hogy hogyan is kell értelmezni a szabályokat” – nyilatkozta Whitmarsh. – „Mindegyik csapat a határokat feszegeti, és újra és újra iránymutatást kér az FIA-tól. Én nem gondolom, hogy az idei szezonban még lesznek nagy kérdések, hiszen most elsősorban a saját autónkra kell összpontosítanunk és nem az ellenfelekére.”

Szabó Imre


Hozzászólások:


Kapcsolódó hírek
 
Formula 1 hírek
Motoros hírek
Rali hírek
Autós hírek
AFM hírek