| |
Todt: Dolgozunk a költségcsökkentésen
2012.06.15, péntek 12:56

Jean Todt, az FIA elnöke szerint az irányító testület minden erejével azon van, hogy ellenőrzésük alatt tartsák a Forma-1-es csapatok költségeit, különös tekintettel a 2014-es kiadásokra.

2014-től ugyanis V6-os turbómotorok hajtják majd az autókat, és versenyzőnként öt motort használhatnak majd el a csapatok, ez jelentős költségnövekedéssel jár – emiatt már jó ideje folyik a vita.

Az FIA World Motor Sport Tanácsa pénteken találkozott, ahol Jean Todt megerősítette, hogy az irányító testület arra törekszik, hogy segítsenek megoldani ezt a helyzetet. Nem csak a kis csapatok emeltek szót a megugró költségek miatt, hanem a Ferrari is, Luca di Montezemolo elnök sürgeti a lépéseket.

„Igaz, hogy a 2012-es csomag drágább lesz, de az is igaz, hogy az FIA egyeztet a motorszállítókkal, annak érdekében, hogy a költségnövekedést csökkentsék” – mondta el Jean Todt az Autosportnak adott interjújában. „Megállapodtunk például abban, hogy kevesebb motor legyen. Jelenleg 8 motort használhat egy pilóta, 2014-re ez öt motorra csökken, 2015-re pedig négyre.”

Todt a Monacói Nagydíj utáni hétfőn találkozott az érintettekkel, hogy ismét tárgyaljanak az RRA-ról (Resource Restriction Agreement). 12 csapatból 10 csapat igényelte a költségek ellenőrzését. Az FIA adminisztrációs főnöke, Damien Clermont mind a 12 csapat pénzügyi vezetőivel beszél, a Forma-1-et érintő költségekről, és a motorszállítókat érintő költségekről, ez követi a hétfői monacói találkozót.

A Renault szeretné elérni, hogy egy motorszállító ne csupán három csapatot láthasson el erőforrásokkal, hisz ezzel is lehet csökkenteni a költségeket. „Most az a terv, hogy a már érvényben lévő szabályok maradnak, de ha alkalmazkodnunk kell, foglalkozni fogunk az üggyel. Az eslődleges szempont a biztonság, az FIA ezzel foglalkozik” – jelentette ki Todt, majd hozzátette, a Concorde Egyezménnyel kapcsolatos tárgyalások is folyamatban vannak, amíg le nem zárul, addig a Nemzetközi Sportkódex van érvényben.

Hegyi Annamária


Hozzászólások:


Kapcsolódó hírek
 
Formula 1 hírek
Motoros hírek
Rali hírek
Autós hírek
AFM hírek