| |
Túl drágák lesznek az új turbómotorok?
2012.06.02, szombat 06:30

A kis csapatok attól tartanak, hogy a 2014-től érkező új turbómotorok jelentősen többe fognak kerülni a számukra, mint a jelenlegi, V8-as erőforrások.

A német Auto Motor und Sport értesülései szerint az olyan középcsapatok, mint a Force India és a Sauber jelenleg évi 12 millió dollárt fizetnek a Mercedes és a Ferrari erőforrásaiért, amiben még nincsenek benne a KERS rendszerek. Ez a jelenleg szolid összeg azonban a hírek szerint 2014-től jelentősen meg fog növekedni és elérheti majd az évi 22 millió dollárt is. Az ok egyszerű: az új 1,6 literes, V6-os közvetlen benzinbefecskendezéses turbómotorok kifejlesztése bizony nem lesz olcsó mulatság a gyártók számára. A kérdés már csupán az, hogy a „kiscsapatok” ki tudják-e majd fizetni ezt az összeget, ami így elérheti akár a költségvetésük ötödét, vagy a negyedét is?

„Ez nyilvánvalóan túl sok” – nyilatkozta a Sauber társtulajdonosa, Monisha Kaltenborn. – „Biztosítanunk kell azt, hogy nem kerülünk vissza a tíz évvel ezelőtti viszonyok közzé, amikor a motorok sokkal drágábbak voltak a jelenlegi szintnél.”

A német lap értesülései szerint a Williams, a Caterham, a Toro Rosso, a HRT és a Marussia már fel is szólította az FIA-t, hogy állapítson meg egy költségplafont a 2014-es motorcsomagokkal kapcsolatban.

Szabó Imre


Hozzászólások:


Kapcsolódó hírek
 
Formula 1 hírek
Motoros hírek
Rali hírek
Autós hírek
AFM hírek