DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Gyorsasági (Gy)

A Hungaroringen zárult a gyorsasági ob

Formulaautók, túrakocsik és Suzukik: háromversenyes hétvégével zárul a gyorsasági országos bajnokság 2017-es szezonja a Hungaroringen: felavatták az idei bajnokokat.

Az OB I. kategória hétvégi második futamán megismétlődött a szombati forgatókönyv: Bódis Kálmán rajt-cél győzelmet szerzett. Mögötte az élen Balogh Bence, Gál Szabolcs és György Anett hajtott a további helyekért. György Anett a rajtot elrontotta, ezért ezen a versenyen az abszolút második hely ezúttal Gál Szabolcsé lett, György Anettnek meg kellett elégednie a harmadik hellyel. A Lotus Cup Eastern Europe legjobbja ismét Balogh Bence lett Balogh Györgyöt és Sánta Jánost megelőzve.

A -1600-as kategóriában Merk József, Benyó Máté, Füge Krisztián lett a sorrend.

Tóth Csaba korai rajt miatt áthajtásos büntetést kapott, amelyet a harmadik körben teljesített is, és a nyolcadik helyre jött vissza. De a kilencedik körben megtréfálta technika, és ki kellett állnia. Autóját úgy kellett betolni a boxba.

A verseny végére jutott még egy korlátfogás, Bak Bertalan szaladt ki az utolsó körben, ezt autójának hátsó kerekei bánták.

Bódis Kálmán: „Ilyen korán reggelre tenni nagytúrát nem egy átgondolt dolog. Jó volt, ugyanúgy készültünk, mint egy nagyobb versenyre, vagy kisebb versenyre, teljesen mindegy. Mindenre felkészültünk: technikailag, mentálisan, fizikálisan, csak még nem kávéztam, úgyhogy minden jó volt.”

Gál Szabolcs: „Tegnap délután kiderült, hogy keresztbe áll a futóművem, úgyhogy elég rossz helyről rajtoltam. Éjszaka varázsütésre megcsinálták, és mintha kicserélték volna az autómat, úgyhogy szerintem látszott is az időeredményeken, és az eredményen is. Nyolc év után először ülök pályaautóban, úgyhogy elégedett vagyok az eredménnyel.  Cél a harmadik hely, vérszemet kaptam, pontokban kiszámoltuk, hogy ha nyerek az utolsó futamon vagy második leszek, megvan a bajnoki harmadik hely.

György Anett: „A rajtot nagyon elrontottam és végül mindenki elment mellettem, de utána igyekeztem megelőzni a kategóriatársaimat. Szabi nagyon meglógott, őt már nem sikerült de végig élveztem a futamot. Talán a második hely így meglehet a bajnokságban. Nagyon várom az utolsó futamot.

A pole pozícióból induló Magyar Jánosnak már könnyű dolga van, már ami a Grand Finalt illeti, hiszen egy futammal a vége előtt az OB II. kategória bajnokaként vág neki a szezonzáró viadalnak.

A versenyen azonban az egyes rajtkockából indulva kissé beragadt, amit legnagyobb riválisa Rónai Tamás gyorsan ki is használt. Az ötödik kör elején a bajnokesélyes visszavette a vezetést, amit egészen a leintésig magabiztosan meg is tartott. A végső sorrend tehát: Magyar, Rónai és Pénzes.

Magyar János: Összességében jó volt, a rajtnál kicsit beragadtam, így Tomi el tudott menni az egyes kanyarban, de utána felzárkóztam. Kétszer-háromszor megpróbáltam beszúrni neki, inkább a biztonságra mentem,  a következő néhány körben a kettes kanyarnál láttam, hogy meglesz, utána meg is tudtam előzni. Boldog vagyok, hogy már most meglett a bajnoki cím.”

Pénzes Attila: Nagyon jó volt, igaz, a rajtot sajnos elrontottam. Utána ketten elmentek mellettem, azonban szép lassan levadásztam őket, így a harmadik helyre sikerült behoznom. Alapvetően elégedett vagyok a hétvégémmel, hiszen magamhoz képest öt másodpercet javítottam, aminek nagyon örülök.”

Rónai Tamás: Nagyon szuper volt a második futam, nagyon jól éreztem magam. Az autó végig tökéletesen működött, saját tempómban tudtuk futni. A célkitűzéseink szerint folyamatosan egynletesen szerettünk volna menni, sikerült is. Az autóról rengeteg adatot gyűjtöttünk, ami nagyon fontos számunkra, úgyhogy bízom benne, hogy ugyanígy tudjuk folytatni a harmadik futamon is.”

 



A Swift Cup Europe mezőnye élesben a GRAND FINAL második napján lépett pályára először. Az első futam nem hozott meglepetést, az első rajtkockákból induló Molnár Bendegúz, Lengyel Ádám, Csik János hármas végig ebben a sorrendben teljesítette az előírt versenytávot. Mögéjük ügyesen Forrai Gábor zárkózott fel a negyedik helyre.

Hankook Racer Cup mezőnyében is már egy futammal a vége előtt bajnokot avattak, ezúttal Csuti László személyében. A versenyző már a záró futamra is magabiztos előnnyel érkezett, ezt egy tegnapi újabb futamgyőzelemmel tovább biztosította. Ma csupán a negyedik helyért járó 13 pont is elegendő lett volna Csutinak ahhoz, hogy 2017 legjobbja legyen. Nem bízta azonban a véletlenre, egy izgalmas versenyt abszolválva - egy ütközés következtében megpördült, csodával határos módon „csak” az utolsó helyre esett vissza, onnan azonban visszatornázta magát a második helyre - a dobogó második fokára állhatott.

Kismarty-Lechner Gábor futamgyőzelemmel hagyta életben esélyeit akár a második helyre is, azonban, hogy azt már tegnap is mondta, ő sokkal jobban szereti az izgalmas adok-kapokot, mint a nyugodt viadalokat, mint amilyen a mostani volt. Szépen menetelve előre a - fordított rajtrács miatt a hatodik helyről rajtolt - a kilencedik körben az élre állt, ezt egészen a végéig meg is tartotta, azonban a féltengelyből érkező, olykor furcsa hang okozott számára némi nehéz pillanatot. A harmadik helyre Somogyi Márk, míg a dobogóról éppen lecsúszva negyedikként Boldizs Bence érkezett.

Csuti László: „Nagyon jó volt, ismét kemény meccset vívtunk. Körülbelül a verseny felénél, amikor feljöttem a második, harmadik helyre összeakadtam véletlenül Takács Balázzsal. Nem látott szegény és mind a ketten kipördültünk, úgyhogy visszaestem az utolsó helyre, és onnan kapaszkodtam vissza a második helyre, így a Kismarty-Lechner Gabinak volt már egy célegyenes előnye, úgyhogy a győzelemért nem tudtam harcolni, de nekem a negyedik hely volt a fontos, végül második lettem, így bajnok vagyok.”

Kismarty-Lechner Gábor: „Az utolsó futamra maradt a döntés. Tegnap azt mondtam, hogy nagyon élveztem a versenyt, ma ez kicsit unalmasabb volt.  Viszonylag gyorsan át tudtam menni a mezőnyön, és sikerült annyi előnyt kiépítenem, hogy az egyetlen izgalmat az jelentette, hogy az utolsó körben szólni kezdett a féltengelyem, úgyhogy imádkoztam, hogy be tudjak érni, de szerencsére begurultam az autóval. Mindenki izgalmas futamot futott és nekem talán az első helyemben az is szerencsém volt, hogy mögöttem óriási küzdés volt a második, harmadik,  negyedik helyért. Úgyhogy nem is tudom pontosan, ki, milyen sorrendben jött be. Számomra ez kicsit uncsi verseny volt, de ha ez az ára, ha nyerni kell, akkor legyen uncsi. A többiek meg nagyon nagyot küzdöttek. Gratulálok mindenkinek, tisztességesen helytálltak, gratulálok Csuti Lacinak, mert ezzel azt hiszem bajnok, Somogyi Márkot pedig megpróbálom elkapni az utolsó futamra.”

A Swift Cup Europe második futamán Körmöczi Balázs a második körben az élre állt, és ügyesen tartotta is ezt a helyét egészen a célig. Csik János a kezdeti ötödik helyéről jött fel a verseny felére a második pozícióba. Molnár Bendegúz Csikre tapadva jött egyre feljebb, végül a futam harmadik helyét szerezte meg. Ez a harmadik hely nem változtat azonban azon a tényen, hogy Molnár Bendegúz a kategória bajnoka.

Körmöczi Balázs: „Nagyon tetszett a hétvége. Az első verseny nem sikerült olyan jól, de ez a második már igen, nagyon örültem neki. Úgy érzem, most kihoztam magamból a maximumot, már nem maradt bennem.”

 

Hankook Racer Cup szezonzáró futamán, habár a bajnoki cím nem is dőlt el- már az előző futamon bajnokot avattak Csuti László személyében- a többi helyezés még gazdára várt, így izgalmas végjátéknak lehettünk tanúi. Különösen úgy, hogy ismét az előző verseny eredménye alapján fordult az első nyolc helyezett. Az élről rajtoló Takács Balázs sajnos nem tudott élni ezzel az előnnyel, már az első kör végére kijött a bokszba.

A folyamatos pozíciócsere közepette Boldizs Bence gyorsan az élre állt, majd elsőségét közel tíz másodperccel komolyan ki is építette. Ezzel a futamgyőzelemmel a fiatal tehetség bebiztosította éves ezüstös helyét, boldogsága azonban nem volt felhőtlen, hiszen tavaly is a második helyre szorult. Somogyi Márké lett a második hely, ami a bajnoki harmadikra volt elég, míg a magyar bajnok Csuti László a dobogó harmadik fokára állhatott. 

Boldizs Bence: „Az ötödik helyről indultam, de a rajtjaim az idén nem mentek jól. Most végre sikerült egy normálisat rajtolnom, és az első körben átvennem a vezetést, utána pedig csak nyomtam, ahogy bírtam. A verseny felétől elkezdtem vigyázni az autóra, mert egész hétvégén motorproblémákkal küszködünk, nem akartam, hogy legyen valami probléma. A rázóköveket is kerültem, és végül nagy előnnyel sikerült megnyernem a futamot. Sikerült megszereznem a bajnoki második helyet, aminek annyira nem örülök, mivel tavaly is lecsúsztam a bajnoki címről.”

Somogyi Márk: „Úgy érzem, hogy életem futamai voltak a mai versenyek. A tegnapi nyitó viadal nem sikerült túl jól, de a mai kettő hihetetlen volt. Nagyon jó csatákon vagyunk túl, Csuti Lacival az első futamban és a második futamban is sikerült összeakadnunk. Megtisztelő számomra, hogy egy ilyen hatalmas névvel, mint Laci versenyezhettem. Fair volt, kicsit azért odaszúrogatós, de ez benne van ebben a sportban.”

Bódis Kálmánt a túraautók harmadik futamán sem lehetett legyőzni, rajt-cél győzelemmel zárta a GRAND FINAL-t. Mögötte Gál Szabolcs és György Anett vívott szoros csatát a dobogós helyekért, folyamatosan előzgetve egymást. A csatából Gál Szabolcs került ki győztesen, övé lett az ezüst, és ezzel a bajnoki bronzot is bezsebelhette.

A Lotus Cup Eastern Europe mezőnyében Mohácsi Ákos lett a legjobb Bak Bertalan előtt.

Bódis Kálmán: „Megittuk a kávét, most megyek ebédelni, mert már nagyon éhes vagyok. Végülis minden rendben volt. Gyönyörű idő volt, autózgattunk. Jön a téli szezon, talán Dubaira megint össze tudunk szedni annyi pénzt, hogy megint csak autózzunk. De majd meglátjuk. Jól éreztük magunkat, minden rendben volt, szép az idő.”

Gál Szabolcs:Vérszemet kaptam, és sikerült, ha már így a számba adtad a szót.  Igen, élveztem, jó volt, jót autóztunk, vigyáztunk egymásra és számoltuk a pontokat.”

György Anett: „Szabival végigcsatáztuk a futamot. A bajnokság szempontjából mindkettőnknek fontos volt, hogy célba érjünk, úgyhogy elkezdtünk ennek megfelelően csatázni, és nem kilökni egymást. Néha voltak olyan szituációk, amikor az ujjamat nem tettem volna be a két autó közé, de nagyon élveztem.”

Az OB II. kategóriájának futamával zárult a HE-DO Hankook Autós Gyorsasági Országos Bajnokság 2017-es idénye. Magyar János már bajnokként, örömautózásnak szánta ezt a futamot. A megmérettetés annyira jól sikerült a versenyzőnek, hogy rajt-cél győzelmet aratott, nem hagyva szóhoz jutni nagy riválisait Rónai Tamást és Pénzes Attilát.

Magyar János: „Ez az utolsó verseny számomra élményautózás volt, hiszen a bajnoki címem már megvolt. Az időmérő jól sikerült, hoztam az első helyet, amit beváltottam a pole pozícióra, majd a rajtot is jól kaptam el. Kiautóztam egy nagyobb előnyt, amit szerencsére a verseny végéig megtartottam.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: