DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Gyorsasági (Gy)

Utolsó körös drámával szerb siker a speedzone.hu Kupán

A kis túraautósok szombati versenye még az utolsó körben is tartogatott fordulatot a speedzone.hu Kupán, végül a pole-ból induló Zoran Kastratovic nyert. Merk József nagyon jól ment a Suzuki Ignisszel, a kategóriagyőzelem mellett a magyar összesítést is simán nyerte.

A szombat délelőtti időmérőn leggyorsabb Zoran Kastratovicot meglepte a mellőle induló Petr Mandelík a speedzone.hu Kupa szombati versenyén, az első kanyaros helycsere után ők ketten vívtak különversenyt a célig.

A szerb és cseh pilóta fölényét jól mutatja, hogy míg közöttük egy másodperc döntött, a harmadikként leintett Petr Krejcí majdnem 34 másodperces hátránnyal futott be a kétliteres autók versenyében. Egyedüli magyarként Gerencsér Dávid indult ebben a kategóriában, de a Peugeot 407 S2000-essel már a futam elején, a negyedik körben ki kellett állnia.

speedlightphoto_speedzone_cup_kistura_rajt



A tizedik kör végén Mandelík autójáról lerepült egy alkatrész a célegyenesben, és mint később kiderült, ez döntő pillanat volt, mert nagyon zavarta a vezetésben. A koncentrációja végül a legrosszabbkor, az utolsó körre fordulva hagyott ki: rosszul gyorsított ki a célegyenesre fordulva, Kastratovic pedig köszönte szépen, és az egyes kanyarban bebújt ellenfele mellé, ez az előzés pedig győzelmet ért számára.

A versenyen volt egy furcsa baleset is: a futam közepén, a D4-1.6 kategóriában versenyző Pavol Dlugos szintén a célegyenesre ráfordulva megcsúszott, keresztbe állt a pályán, menet közben Martin Hlavna autóját, majd a szalagkorlátot is lekoccolva. Mindketten folytatni tudták a versenyt.

speedlightphoto_speedzone_cup_kistura_No42

A magyarok közül a roppant magabiztosan versenyző Merk József nemcsak ebben a kategóriában, hanem a magyar bajnoki abszolútban is sima győzelmet aratott Suzuki Igniszével, mögötte Mink Zoltán (Honda Civic) zárt a második, Füge Krisztián (Suzuki Swift Sport) pedig a harmadik helyen.

Eredmények:

1. Zoran Kastratovic (D4-2.0, Renault Clio) 27 perc 48.703 mp

2. Petr Mandelík (D4-2.0, Lotus Exige GTR) +1.085 mp.

3. Petr Krejcí (D4-2.0, Lotus Exige) +33.953 mp.

...

7. Merk József (D4-1.6, Suzuki Ignis) +1 kör

...

11. Mink Zoltán (D4-1.6, Honda Civic) +1 kör

...

14. Füge Krisztián (D4-1.6, Suzuki Swift Sport) +1 kör

speedlightphoto_speedzone_cup_kistura_No66

Zoran Kastratovic, GM Racing (Renault Clio, összetett 1. hely):

Az utolsó körre fordulva jobban gyorsítottam ki az utolsó kanyarból. Éreztem, hogy Petr gumijai kopottak, úgyhogy bebújtam mellé, és sikerült elmennem mellette. Nagyon nehéz itt előzni, örülök, hogy sikerült. Összességében tökéletes verseny volt.

Petr Mandelík, KT Motorsport (Lotus Exige GTR, összetett 2. hely):

Sajnos lerepült egy elem az autómról, úgy éreztem, mintha egy kabriót vezetnék. Emiatt a kelleténél kicsit idegesebben versenyeztem, és sajnos elvesztettem az első helyet. Zoran jobban gyorsított ki az utolsó kanyarból, és mivel az egyenesben egyébként is gyorsabb volt, ez elég is volt neki az előzéshez. Kár érte.

Merk József, M&M Motorsport Egyesület (Suzuki Ignis, összetett 7. hely, kategória 1. hely):

Szerencsére sikerült nagyon jól elkapnom a rajtot, az erősebb Renault-kkal is simán tartottam a lépést. Nagyon jól összeállt az autó, új motor van benne, és ugyan még bejáratós, nagyon jól ment. Élveztem a futamot, hasonló folytatásban bízom holnap.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: