DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Gyorsasági (Gy)

Malchárek biztonsági autós futamon nyert

Jirko Malchárek ténylegesen csak második lett a nagy túraautósok szombati versenyén a speedzone.hu Kupán, a kategóriagyőzelem azonban a külön rangsorolt nyitott versenyautók miatt mégis a szlovák pilótáé lett. A magyar bajnokit Lekeny Márk nyerte.

Mivel a nagy túraautósok mezőnyébe két nyitott versenyautó is nevezett a speedzone.hu Kupán, a szombati verseny két felvezető autóval indult. Mivel a nyitott gépekkel általában hegyi versenyeken indulnak, a besorolásuk nehéz, ezzel a megoldással lehetett elkülöníteni őket a mezőny többi tagjától.

Más kérdés, hogy a nyitott autókat vezető Václav Janík és Jiri Svoboda nem sokáig élvezhették 500 méteres előnyüket, mert már a második körben be kellett küldeni a safety cart a rossz helyen félreálló Tomás Erdelyi miatt. A BMW-vel a hármas kanyar kijáratában, elég rossz helyen parkolt le, a gyors mentés után folytatódhatott a futam.

speedlightphoto_speedzone_cup_nagytura_No9



Svobodát az újraindítás után többen is azonnal megelőzték, folyamatosan csúszott hátra, Janík viszont a Norma M20-assal végig megtartotta az első helyét. Abszolútban ez nem számított, Svoboda ráadásul a verseny utolsó harmadában technikai hiba miatt kiállt, vagyis Janík az utolsó körökben kizárólag önmagával versenyzett.

Mögötte sem voltak túl nagy izgalmak: a két BMW M6-ossal Jirko Malchárek és Jakub Knoll csak a rajt után meccseltek egy nagyot, végül a rajtpozíciójuknak megfelelő sorrendben futottak be a második és harmadik, ám a kategória összesítése szempontjából az első és második helyen. A dobogó harmadik fokára a porschés Marcin Jedlinski állhatott fel.

A magyar összetettben - az időmérőhöz hasonlóan - a BOVI Motorsport színeiben versenyző Lekeny Márk érte el a legjobb eredményt abszolút hetedik helyével, mögötte Bódis Kálmán lett a második, Jedlóckzy L. Márk pedig a harmadik.

speedlightphoto_speedzone_cup_nagytura_No24

Eredmények:

1. Václav Janík (D5, Norma M20 FC) 26 perc 51.108 mp.

2. Jirko Malchárek (D4+3.5, BMW M6 GT3) +5.887 mp.

3. Jakub Knoll (D4+3.5, BMW M6 GT3) +9.131 mp.

4. Marcin Jedlinski (D4+3.5, Porsche GT3 R) +10.662 mp.

...

7. Lekeny Márk (F+3.5, Porsche 991 GT3 Cup) +1:03.543 p.

...

10. Bódis Kálmán (F+3.5, Porsche 997 GT3 Cup), +1:27.903 p.

11. Jedlóczky L. Márk (F-3.5, Seat Leon) +1 kör

Jirko Malcharek, Racing Trevor (BMW M6 GT3, kategória 1. hely):

Ez volt a szezon első versenye, ez mindig kicsit olyan, mint egy edzés. Az időjárás miatt nem tudtunk túl sokat készülni erre a hétvégére, de az autó fantasztikus volt. Egy kicsit azért szerettünk volna gyorsabbak lenni, remélhetőleg a holnapi nap még jobban sikerül.

Lekeny Márk, Bovi Motorsport (Porsche 991 GT3 Cup, magyar abszolút 1. hely):

Nagyon vártam már az első hétvégét, nagyon jót autóztunk. Ez szó szerint élményautózás volt. Jót küzdöttünk a BMW-vel, végig egymásnak adogattuk a tizedeket, aztán a végén be tudtam bújni mellé. Örülök a magyar első helynek, nagyszerű érzés, de az élmény talán fontosabb ezen az első hétvégén.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: