DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
Gyorsasági (Gy)

Gyorsasági-ob: Izgalmas formaautós végjáték a Hungaroringen

Az évadzáró hungaroringi hétvégén a Formaautók nyitó versenyét nem sokkal a rajt után leintették, mert komolyabb mennyiségű olaj került a pályára. Major Bence Máté Formula BMW-je hibásodott meg és ontotta magából a káros folyadékot.

OB II. kategória 1. futam

A pálya takarítása után a biztonsági autó felvezetésével újraindult a verseny az addigi sorrendben, vagyis Rónai Tamás vezetésével. Egy körrel később Pödör Balázs átvette a vezetést márkatársától Rónaitól, akinek egy váratlan helyzetben kitört a hátsó futóműve, így a verseny feladására kényszerült. A meghibásodott autó elszállítása miatt ismét a Safety Car vezette a mezőnyt. Az ötödik kört már újra versenytempóban teljesítette a mezőny, ahol már egyre inkább kirajzolódott, hogy a majd egy esztendőt kihagyó Pödör Balázs cseppet sem felejtette el, hogyan is kell vezetni a Formula Renault-t. A legjobb köridőket teljesítő pilóta mögött azonban folyamatosan ment az adok-kapok Voluntér Balázs és Stern Roland között, végül a váltóval bajlódó Volunter szorult a harmadik helyre. Ez az eredmény viszont csak a leintésig volt aktuális, mert a sok pályaelhagyás miatt sokan időbüntetést kaptak, így a Formaautók versenyében Pödör, Turák és Balogh állhatott a dobogóra.

gyob-hungaroring-2016-10formaautok-013



Pödör Balázs: „Ez egy izgalmas verseny volt, mert elméletileg ebben az esztendőben én nem indulok, a héten tudtam meg, hogy ezen a hétvégén még is rajthoz állok. Tegnap éjszakáig dolgoztam, így csak ma érkeztem, és egy év után újra versenyautót vezettem. Furcsa volt visszaszokni, de van egy erős autóm és kis szerencsével sikerült megnyernem a futamot!”

Voluntér Balázs: „Igencsak izgalmas és egyben drámai futamon vagyunk túl, a második kör után félbeszakították, majd az új rajt is jól sikerült, az újabb Safety Car-nál viszont újra összerázódott a mezőny. Nem örültem neki, mert már kétszer kiépítettem egy viszonylag nagy előnyt, amit kétszer buktam el, de hát ez a verseny, benne van a pakliban. Nem sokkal később a váltóm elkezdett rosszalkodni és kidobálta a sebességeket, nem vette be felváltásoknál - az utolsó körben teljesen megadta magát, csak negyedik sebességben teljesítettem, emiatt elbuktam a kategória első helyet.”

Balogh Zsolt: „Számunkra nagyon kemény volt az egész év a folyamatos technikai hibák miatt. Most hál’ Istennek nem volt ilyen, igaz használt gumival tudtunk csak menni, ez nehezítette most a dolgom. Kemény küzdelmet vívtunk a Rolanddal, folyamatosan előzgettük egymást, a hibáiból egy pici előnyt tudtam szerezni. Sajnos a végére a tapadás hiánya miatt már nem tudtam tartani a lépést. Később mégis úgy alakult, hogy időbüntetést kaptak a többiek a pályaelhagyások miatt, így felállhattam a dobogó harmadik fokára.”

Turák László: „Nagyon élveztem az egész futamot, nem is gondoltam, hogy a harmadik helyre állhatok. A jó széria már a szabadedzéseken elkezdődött, folyamatosan gyorsulni tudtam, bízom benne, hogy ez az eredmény a hétvége további részében is folytatódni fog.”

gyob-hungaroring-2016-10formaautok-009

OB II. kategória 2. futam

Az idényzáró hungaroringi hétvége második Formaautós futamán a bajnoki címre hajtó Volentér Balázs egy magabiztos autózással behúzta az elsőséget, a verseny feléig az élen autózó Pödör Balázs elől. Az öreg rókának számító tapasztalt pilóta kezében abszolút benne van a vezetés, hiszen egy év kihagyás után, első futamát rögtön meg is nyerte, most azonban hiába tett meg minden tőle telhetőt, a Renault kuplungja rendetlenkedett, így elkerülendő a balesetet, inkább visszavett a tempóból és beérte az ezüstös pozícióval.

Volentér Balázs kategória győzelme mellett az abszolút értékelésben is jeleskedett, habár az első körben összeakadt a 76-os rajtszámmal induló Stern Rolanddal, a kontaktot követően Stern a verseny feladására kényszerült. A harmadik helyen ma immár másodszor a 2016-os esztendőben folyamatos technikai gondokkal küzdő Balogh Zsolt érkezett.

Volentér Balázs: „Izgalmas futamon vagyunk ismét túl, a második kanyarban volt egy kis koccanásunk, szerencsére az autó nem sérült meg túlságosan. Bár a futóművem kapott, ennek ellenére végig jó tempót tudtam diktálni, így a kategóriagyőzelem mellett az abszolút első helyet is megszereztem.”

Pödör Balázs: „Jól sikerült a rajtom, de nem akartam nagyon elmenni, hogy spóroljak a gumikkal és a motorral, mert az én autóm erősebb, mint a többieké. Néhány körrel később elkezdett rendetlenkedni a kuplung, beesett a pedál, aztán megint működött, aztán nem… Rizikós helyzetbe is kerültem, majdnem elszálltam, amikor a Volentér Balázs meg tudott előzni. Bízom benne, hogy orvosolni tudjuk a problémát a harmadik viadalra.”

Balogh Zsolt: „A második futamon egy jobb pozícióból, a harmadik helyről rajtoltam, ami nagyon jól sikerült. Majdnem az élre álltam, de a másik autó motorerőben sokkal erősebb volt, így elhúzott. Másodikként fordultam, azonban láttam, hogy mögöttem óriási csata van, igyekeztem elkerülni. Sajnos ezt a helyezést nem sokáig tudtam tartani, megelőzött Volentér Balázs. Innentől kezdve már csak az volt a célom, hogy megtartsam a pozíciómat, aminek nagyon örülök!”

He-Do Hankook Autós Gyorsasági OB XI. futam, OB II. kategória:

1. Volentér Balázs (Nívó Motorsport) Formula Renault 27:22.695 perc

2. Pödör Balázs (F&F Menedzsment Kft.) Formula Renault +3.715 mp,

3. Balogh Zsolt (HF Motorsport) Formula Renault +40.051 mp.

gyob-hungaroring-2016-10formaautok-007

OB II. kategória 3. futam

Az évad utolsó Formaautós megmérettetésén a poleból Volentér indulhatott, majd Balogh, Turák és Stern. A nagy visszatérő Pödör Balázs autójának a második futamon elromlott a kuplungja, így a napvégi megmérettetést már csak a bokszból nézte.

A Formula Renault-ot irányító bajnokesélyes Rónai Tamás az első futamon pórul járt, kitört a féltengelye, amit csak a záró szakaszra tudtak orvosolni, így a 12 pontos előnyéből a verseny végére két pontos hátránya lett. Annak ellenére, hogy folyamatosan körről-körre növelte tempóját, ezért több körben is ő volt a leggyorsabb. Bezsebelte az első helyért járó pontokat, de a magyar bajnokságban így számára csak a második hely jutott. Volentér Balázs kiegyensúlyozott második helyével legmerészebb álma vált valóra, hiszen kategória elsősége mellé egy abszolút magyar bajnoki győzelmet szerzett. Stern Roland a hétvégén pályaelhagyásért sok időbüntetést kapott, így dobogóra csak az utolsó futamon állhatott.

Volentér Balázs: „Ennél jobban nem is alakulhatott volna ez a hétvége, a rajtomat kicsit elrontottam, csak harmadikként fordultam. Egy kis csatába keveredtünk Zsoltival, amiből én jöttem ki jobban, így át tudtam venni a kategóriában a vezetést és abszolútban a második helyet. Onnantól kezdve próbáltam ellépni a többiektől, illetve láttam azt, hogy tudom egy kicsit kergetni a Tomit. Ezzel a kategória-elsőséggel megkoronáztuk a bajnoki címünket és az abszolút második hellyel megnyertük az abszolút magyar bajnoki címet, ami nem gondoltam, hogy megnyerhetünk, még hihetetlen!”

gyob-hungaroring-2016-10formaautok-003

Rónai Tamás: „Az első versenyen kiestem és a második futamon sem tudtam sajnos rajthoz állni. A hétvégét 12 pontos előnnyel kezdtük meg, amiből a nap végére két pontos hátrány lett, amit nagyon sajnálok, hiszen csak egy kis csavaron múlt a bajnoki cím sorsa. Most a magyar bajnoki cím nem sikerült, de azt szeretném elmondani, hogy a Zóna és az osztrák bajnokság viszont igen! Két bajnoki címet szereztünk idén, ez most sajnos nem sikerült. Az utolsó versenyt megpróbáltam hibátlanul megcsinálni, hogy biztonságban behozzam az autót, ne menjek olyan manőverbe, ami esetleg veszélyeztethetné. Így is millimétereken múlt, hogy nem lett hasonló baj, mint a nyitó körben. Ez a záró futam arra volt jó, hogy megköszönjem a csapatnak az egész éves munkát!”

Stern Roland: „Jó verseny volt, habár a végére kicsit belassultam, unatkoztam, mert nem tudtam részt venni az előttem zajló harcban. Az egész éves rajtgyakorlatom meghozta eredményét, ma már nagyon jókat rajtoltam, jövőre újra támadunk!”

Balogh Zsolt: „A harmadik helyről indulva egy jó rajttal egy időre át is vettem a vezetést, de hátulról megérkezett az erősebb Renault. Egy kis ideig tudtam csak tartani Rónai Tomit, mert motorerőben és gumiban mi általában alulmaradunk. Tisztában vagyunk vele, hogy technikailag mi hol állunk, így nagyon örülünk ennek a harmadik helynek is, ezt kérte a csapat is. A lényeg, hogy „hazahoztam az autót” és kiautóztam, ami bennem volt.”

gyob-hungaroring-2016-10formaautok-012

He-Do Hankook Autós Gyorsasági OB XI. futam, OB II. kategória:

1. Rónai Tamás (F-2 Silver Racing) Formula Renault 27:10.832 perc

2. Volentér Balázs (Nívó Motorsport) Formula Renault +1.084 mp

3. Stern Roland (F-2 Silver Racing) Formula Renault +14.912 mp,

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: