DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Gyorsasági (Gy)

Gyorsasági-ob: Lekeny tarolt a Hungaroringen

Elkezdődött az Autós Gyorsasági Országos Bajnokság utolsó megmérettetése a Hungaroringen. A szakág ezúttal elosztva két hétvégén keresztül veszi birtokba a mogyoródi aszfaltcsíkot: az október 8-9.-ei hétvégén a nagytúrások, vagyis az OB I.-es kategória a 2000cm3 alatti és feletti autók versenyeznek a formaautókkal (OB II. kategóriával) megosztva, míg egy héttel később a márkakupák viadalait rendezik meg.

OB I. kategória -2000 ccm, +2000 ccm- 1. futam

A nagytúrások első futamán abszolútban a pole pozíciót is megszerző Lekeny György rajt-cél győzelmet aratott remek, 1:47-es 1:48-as köridőket futva. A verseny végére Lekeny több mint 36 másodperces előnyt harcolt ki a második helyezett Fekete Dominikkal szemben. A harmadik helyre Fekete Zoltán futott be, aki az ötödik körig a második helyen állt, majd letöltötte áthajtásos büntetését, amit rossz rajt miatt kapott. A 2000 köbcenti alatti kategória élén az abszolútban hatodik helyezett Keszthelyi Vivien végzett. Az 1600 köbcenti alatti versenyutók között ifj. Ficza Ferenc lett a leggyorsabb.

gyob-hungaroring-2016-10-rajt-nagytura-1



Lekeny György: „Hála Istennek kisütött a nap, reggel az időmérőn még lehetett látni a gumik nyomait a pályán. Elég szépen felszáradt, így puhább gumit választottunk. Nagyon jó volt, mert biztosan megszereztem a pole pozíciót, utána pedig lehetséges volt egy kényelmes verseny.”

Fekete Dominik: „Igazából nem lett volna rossz a verseny, de a rajtot kicsit elrontottam. Ez volt igazából az első álló rajtom ezzel az autóval, aztán sokat forogtak a kerekek, ki kellett volna tapasztalni. A második körre szerencsére ötödiknek fordultam. Hamar visszaértem a harmadik helyre, sikerült utolérnem Zotyát, aki kapott egy büntetést, én pedig bejöttem a második helyre.  Ez a bajnokság szempontjából nem rossz, mert a matematikai esélyem még megvan. Másrészről nem örülök, mert aki előtt kettővel kellett volna végeznem, az előtt csak eggyel sikerült, de ilyen a technikai sport.”

Fekete Zoltán: „Elégedettek vagyunk az eredménnyel, mert ma reggel még technikai problémákkal küzdöttünk. Végre sikerült, összeállt az autó, és működött. Elkövettem egy amatőr hibát, a felvezető körnél korábban indultam el, ezért kaptam egy áthajtásos büntetést. Délután javítunk.”

Keszthelyi Vivien: „Jó volt a verseny, csak az a furcsa nekem, hogy nyilván így októberben nem meglepő, de elég hideg az aszfalt, öt fokos, és elég rossz, amikor a gumi teljesen meleg és csúszkálunk össze-vissza, nem tapad be az autó. Hiányoltam a Seatokat.”

Ifj. Ficza Ferenc: „Az eleje úgy-ahogy izgalmas volt, de mivel a kategóriatársaimnál gyorsabb tudtam lenni, a nagyobb kategóriánál meg lassabb, pont abban a lukban voltam, amikor a második-harmadik kör után már nem láttam az előttem meg a mögöttem lévőket. Mondtam is apának, hogy beszélgessünk már egy kicsit rádión… Ettől függetlenül mindig élvezem az országos bajnokságot, végül is itt kezdtem, és jó élmény itthon menni, annak ellenére, hogy kint megyek a vébén. Kint sokkal nehezebb a kommunikáció. Szeretem az autót is, már 2006 óta megyünk ezzel, apukám versenyzett még vele, én pedig már ötödik vagy hatodik éve hajtom. Csalódott vagyok azért picit, mert az erősebbik motor, ami tavaly felrobbant, nem készült el, de jövőre reméljük, meglesz, és két literben tudunk majd menni. Nagyon várom a ma délutáni két futamot, remélem, kicsit izgalmasabb lesz!”

He-Do Hankook Autós Gyorsasági OB X. futam, OB I. kategória:

1. Lekeny György (Opció Kft., BOVI Motorsport) Renault RS01 27:17.708 perc

2. Fekete Dominik (F&F Menedzsment Kft.) BMW Alpine +36.333 mp

3. Fekete Zoltán (F&F Menedzsment Kft.) BMW Alpine +43.285 mp.

gyob-hungaroring-2016-10-lekeny-2

OB I. kategória -2000 ccm, +2000 ccm- 2. futam

A nagy túraautók vasárnapi második futamán az első futamhoz hasonlóan Lekeny Györgyöt nem lehetett legyőzni, a rajttól a célig őrizte vezető helyét. Öt másodperccel volt gyorsabb a körideje a mezőny első felénél, és a verseny végére Lekeny több mint negyven másodperces előnyt halmozott fel a második helyen végző Fekete Dominik előtt. Fekete Dominik a hatodik körben előzte meg az addig a második helyen autózó Fekete Zoltán, és ez a sorrend megmaradt egészen a befutóig.

A két literesnél kisebb autók mezőnyében ma már másodszor Keszthelyi Vivien győzött, megelőzve a szlovák Ondrej Szilágyit és Bohus Sestakot. Ifjabb Ficza Ferenc most nem tudott befurakodni a nagyobb kategóriájú kocsik elé, autója a rajtnál feladta a harcot, ki kellett tolni a pályáról.

Az 1600 köbcentinél kisebb autók versenyében a Szlovákiából érkezett Ivan Lexa lett a legjobb, Füge Krisztián előtt, a harmadik helyet pedig György Anett szerezte meg.

Egy ütközés is történt a futamon, Bohus Sestak a tizedik körben oldalról belement Tóth Csaba Seat Leonjába – mindketten bejöttek a boxba, Tóth már nem tudta folytatni a versenyt, Sestak visszatért a pályára.

Fekete Dominik: „Küzdöttem az elemekkel. A rajtot most pont fordítva rontottam el, inkább visszafulladt az autó, ezt még össze kell raknom. Itt sok ment el... Utána igazából hamar fel tudtam jönni. Eltörött az üléskonzolom, elég libikókás volt így a futam, és persze fizikailag fárasztóbb. A matek még mindig megvan a bajnoki címre, de elég minimális, az utolsó versenyen múlik majd minden. Odarakjuk magunkat, aztán meglátjuk!”

Fekete Zoltán: „Igazából taktikai harc folyik a bajnoki címért, mindenki megpróbálja a legjobb opciót kihozni a versenyzésből. Sikerült jó rajtot fogni, a technikás részét a pályának kicsit elrontottam, így el tudott Dominik mellettem menni. Utána az volt a feladat, hogy védjem a pozícióját, ez sikerült.”

Ivan Lexa: „Nagyon tetszett a verseny, és természetesen nagyon elégedett vagyok az eredménnyel.”

He-Do Hankook Autós Gyorsasági OB XI. futam, OB I. kategória:

1. Lekeny György (Opció Kft., BOVI Motorsport) Renault RS01 27:14.778 perc

2. Fekete Dominik (F&F Menedzsment Kft.) BMW Alpine           +41.553 mp,

3. Fekete Zoltán (F&F Menedzsment Kft.) BMW Alpine               +42.355 mp

gyob-hungaroring-2016-10-001

He-Do Hankook Autós Gyorsasági Országos Bajnokság, Hungaroring, 2016. október 9.

A nagy túraautók országos bajnokságának hungaroringi idényzáró futamát Lekeny György nyerte. A váltóproblémákkal küzdő Lekeny most nem rajt-cél győzelmet aratott, kis időre fia, Lekeny Márk, illetve a bajnoki címet célul kitűző Fekete Dominik is eléje került hosszabb-rövidebb időre, pár körre, vagy egy gyors előzés-visszaelőzés erejéig. Mindez Lekenyt nem akadályozta meg abban, hogy végül elsőként haladjon át a célvonalon, igaz, előnye csak 9.213 másodperc volt a második helyen befutó Fekete Dominikkal szemben. A harmadik helyet Lekeny Márk szerezte meg Bódis Kálmán és Keszthelyi Vivien előtt. Keszthelyi ezúttal is a legjobbnak bizonyult a kétezer köbcenti alatti kategóriában a szlovák Bohus Sestakot megelőzve.

gyob-hungaroring-2016-10-005

Erre a futamra ifj. Ficza Ferenc is visszatért az aszfaltra. Az előző verseny tengelytörését orvosolták a szerelői, aminek meg is lett az eredménye: Ficza a mínusz 1600-asok között első lett a szlovák Ivan Lexa és Füge Krisztián előtt.

gyob-hungaroring-2016-10-lekeny-1

Lekeny György: „A harmadik futam nagyon érdekesen alakult, volt egy kis műszaki problémám, valamint nem tudtam felmelegíteni az elején a gumit... Később volt egy apróbb csörténk Dominikkal, de szerintem minden jó, ha a vége jó, jól érzetük magunkat. Az endurance-on indulunk a Márkkal, ő megy elöl, kértem, hogy maradjon bent jó sokat, mert én már öreg vagyok az endurance-hoz.”

Fekete Dominik: „Küzdős volt ez a futam. A matek úgy áll, hogy második lettem, tehát nem jött jól ki a lépés, remélem az érettségi azért ennél, kettesnél jobb lesz. Izgalmas volt, úgy éreztem, jót csatáztunk. Nem számítottam arra, hogy tartani tudom a Gyurit, mert megy az az űrhajó, és ő is nagyon jól megy azzal az autóval. Egyszer megelőztem, aztán egy körön belül vissza tudott jönni. Második lettem a bajnokságban, ami rossznak nem rossz, de mégiscsak jobb lett volna egy első hely. Túléljük azért...”

Lekeny Márk: „Nagyon jó volt a futam. Az elején faternak megint a váltójával volt gondja, és  nehezebben melegíti a gumijait, így másfél-két körre elé kerültem. Utána azért az ő tempója nem volt tartható az én autómmal. Ezután nagyon jót autóztam, senkitől sem zavartatva…”

gyob-hungaroring-2016-10-002

Keszthelyi Vivien: „Ezen a futamon sikerült Bódis Kálmánt utolérnem, jókat csatáztunk. Remélem, az endurance verseny még izgalmasabb lesz.”

Ifj. Ficza Ferenc: „Az előző futamon eltörött a féltengelyem, ezért nem tudtam folytatni, de köszönöm apukámnak és a szerelőimnek, hogy megcsinálták az utolsó futamra az autót és rajthoz tudtam állni. A verseny második harmada felé most is volt egy kis technikai hibánk, ahogy adtam a gázt, úgy vibrált az autó, ezért inkább visszavettem a tempóból, hogy mindenképpen be tudjak érni a célba – legalább háromból kettőt fejezzünk be. Élveztem ezt a napot.”

He-Do Hankook Autós Gyorsasági OB XI. futam, OB I. kategória:

1. Lekeny György (Opció Kft., BOVI Motorsport) Renault RS01 27:44.963 perc,

2. Fekete Dominik (F&F Menedzsment Kft.) BMW Alpine +9.213 mp,

3. Lekeny Márk (Opció Kft., BOVI Motorsport) Porsche 911 GT3 Cup +52.554 mp

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: