DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Gyorsasági (Gy)

Majdnem minden sikerült a Swift-évadnyitón

Majdnem minden célkitűzést sikerült megvalósítania Bernula Istvánnak és Fekete Balázsnak a Hungaroringen tartott Speedzone.hu Kupán, amellyel kezdetét vette a Swift Cup Europe 2015-ös idénye is. Az aprócska „majdnem” a dobogó legfelső fokának meghódítását jelenti, ezen felül viszont a két pilóta tényleg mindent kihozott a szezon első fordulójából.

Bernula „Batboy” István, a Swift Cup Europe tavalyi ezüstérmese régóta várt első futamgyőzelmének megszerzésére hajtott a Hungaroringen. Bár jó szokását megtartva temperamentumosan, támadó szellemben vezetett egész hétvégén, tervét nem sikerült kiviteleznie, de mivel mindkét futamon a 2. helyen ért célba, így jókora ponthalmazzal kezdte az új évadot.

FEKETE001



„Sajnos az időmérő edzés nem éppen úgy alakult, ahogyan reméltem, így csak a 4. helyről várhattam az első futam startját, ott viszont igyekeztem minél jobban alakítani” – tekintett vissza a nyitányra a pilóta. „Szerencsére jól lőttem ki és egy kőkemény, koccanásoktól sem mentes, az első öt kanyaron át tartó küzdelem után felkapaszkodtam a 2. helyre. Ezzel össze is foglaltuk az első menet történéseit, a folytatásban ugyanis hiába hajszoltam az élen álló versenytársat, nem tudtam szélárnyékot fogni, előzési pozícióba kerülni. A második, fordított rajtrácsos futamon a hetedik helyről jöhettem és a rajtnál óriási volt a tülekedés! Kapott néhány komoly ütést az autóm, így melegében még végrehajtottam pár előzési manővert, feljöttem a 2. helyre, majd vártam, hogy megfelelő lesz-e a versenytempóm a sérült futóművel. A folytatásban nyilvánvalóvá vált, hogy számomra a pozíció megtartása is kisebb csodával érne fel, a 3. és 4. helyezett versenyző az egész futam alatt kanyarról kanyarra támadott, végül sikerült a 1,5 mp-es tempóveszteség ellenére a célba evickélnem. Ennek fényében szerintem ez az eredmény is elégedettségre adott okot.”

Blacky, azaz Fekete Balázs az évadnyitó egyik legkellemesebb meglepetését szolgáltatta: az autóversenyzői pályafutását tavaly, 13 esztendősen, a Junior Kupa ezüstérmeseként indító fiatal pilóta szemlátomást érettebben és bátrabban hajtott, mint a 2014-es idényben, és előzetes ígéretéhez híven jól hasznosította meglévő tapasztalatait. Jutalma az első futamon az előkelő 5. helyezés lett, míg a második, jóval viszontagságosabb versenyen a 8. helyen haladt át a kockás zászló alatt.

DRIVERS001

„Bosszantott, hogy az időmérőt a 14. helyen zártam, mert úgy éreztem, hogy több van bennem és az autóban is, így elhatároztam, hogy egy agresszív rajttal próbálok javítani. Ez be is jött, az első kör végén már a 6. helyen haladtam, később pedig nyertem még egy helyet, köszönhetően az egyik versenytársunk áthajtásos büntetésének. A futam után sokan gratuláltak a jó rajthoz és a szép eredményhez, így másnap is nagy kedvvel ültem autóba. Akkor a 4. helyről startoltam, de a tumultusban kaptam egy akkora ütést, hogy a bukótérből csak nagy nehezen tudtam visszahozni a kocsit és több pozíciót veszítettem. Köszönhetően a tavalyi tapasztalatoknak, ez nem zavart meg, így próbáltam lendületesen folytatni a versenyt és végül a 8. helyen végeztem. Mivel már az első fordulóban sikerült beállítanom a tavalyi legjobb eredményemet, szerintem minden okom megvan arra, hogy elégedett legyek és bizakodva várjam a folytatást” – értékelt Fekete Balázs.

A kilencfordulós Swift-szezon május 15-17-én a Red Bull Ringen folytatódik, ahol a Suzuki armada a Truck Race kamionos Európa-bajnokság mezőnyével együtt versenyez majd az energiaitalos amfiteátrumban.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: