DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
GP2/3

Leclerc szenzációs győzelemmel zárta F2-es pályafutását

Megkoronázta domináns Formula-2-es idényét a Ferrari-akadémia tehetsége: az utolsó körben, bravúros előzéssel vette át a vezetést Alexander Albontól. A GP3-ban új nyertest avattak.

A thaiföldi Alexander Albon főversenyen szerzett hetedik helye révén az első sorból kezdte a vasárnapi fordított rajtrácsos sprintfutamot, míg Leclerc-nek, aki szombaton (a kizárásokat követően) második lett, a hetedik rajtkockából kellett indulnia, ráadásul a startnál nem is nyert pozíciókat: néhány kör kellett, hogy bemelegedjen, ezután kezdte előzni a riválisokat. Nicholas Latifi átugrása után a második helyen találta magát, és Albon nyomába eredt.

Ahogy egy bravúros versenyhez illik, a döntő előzés az utolsó körre maradt. Leclerc a 7-es hajtűkanyarban megpöckölte Albont, aki kizökkent a ritmusból, de korántsem lassult annyit, hogy monacói riválisa elsprintelhetett volna mellette, sőt Albon az élen maradt. Leclerc az utolsó körben érvényes sárga zászlók miatt nem nyithatta a DRS-t, de riválisa szélárnyékában lendületre tett szert, a 8-as kanyar előtt kivágódott, és még a fehér vonalon belül tartva autóját bravúros manőverrel előzte meg az ART pilótáját. Leclerc hetedik győzelmével zárta Formula-2-es pályafutását – jövőre minden bizonnyal a Sauber versenyzője lesz a Formula-1-ben, de címvédőként egyébként sem szerepelhetne 2018-ban az F2-ben.

Latifi állt a dobogó legalsó fokára, míg a legtöbb pozíciót nyerő versenyző Oliver Rowland lett: a főfutam első helyéről kizárt – és ezáltal bajnoki második hely esélyét is elvesztő – brit az utolsó rajtkockából egészen a hetedik helyig zárkózott fel, csak Artem Markelovon nem tudta átfűzni magát, aki a megörökölt szombati győzelemmel garantálta a Formula-2 ezüstérmét. A szériában hétvégén debütáló Formula-3-as Európa-bajnok, Lando Norris ezúttal célba ért, de nem szerzett pontot: a 13. helyen intették le, ráadásul öt másodperces büntetést is kapott kemény csaták miatt.

Vasárnap délelőtt tartották a GP3 szezonjának utolsó versenyét is, melyet a Trident versenyzője, a francia Dorian Boccolacci nyert meg amerikai csapattársa, a pole-pozícióból rajtoló Ryan Tveter előtt. A második helyen eredetileg az egy héttel ezelőtti drámai F3-as Makaói Nagydíjat megnyerő Dan Ticktum végzett, de pályaelhagyás miatt öt másodpercet hozzáírtak idejéhez.

Ticktum így is megszerezte első GP3-as dobogóját, mindössze harmadik hétvégéjén a sorozatban: a Red Bull védence, akit korábban két évre eltiltottak az autósporttól (ebből egy évre ténylegesen, egyre felfüggesztve) két hétvége alatt újra felkerült az utánpótlás-kategóriák térképére. A széria bajnoka, George Russell negyedik hellyel zárta győztes évét, a szintén ART-t vezető Jack Aitken pedig kiesése ellenére is másodikként végzett a bajnokságban.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: