DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
GP2/3

F2: Kizárásra módosult Rowland győzelme

A gumistratégiák és egy remekül időzített előzés döntötte el az F1 első számú betétsorozatának főfutamát Abu Dhabiban - Oliver Rowland kulcsfontosságú győzelmet szerzett a második pozíció megszerzéséért - utólagos kizárásáig.

Noha Roberto Merhi és Nabil Jeffri is ottmaradt a rajtrácson, a mezőny probléma nélkül jött el a piros lámpák kialvása után: a pole-t megszerző Artyom Markelov megőrizte a vezetést Nyck de Vries előtt, pozícióját azonban nem tudta sokáig tartani, ugyanis az ötödik körben a holland utat talált az orosz mellett. Mögöttük ekkor az Oliver Rowland, Charles Leclerc, Luca Ghiotto, Nobuharu Matsushita sorrendben haladt a mezőny, igaz, a szezon bajnoka nem teketóriázott sokat, és hamar fellépett dobogós pozícióba az éllovas duó mögé, köszönhetően annak, hogy a gyorsabb szuperlágy abroncson rajtolt.



A hatodik körben többen is a kerékcsere mellett döntöttek, közöttük Markelov és Rowland is, az F2-es debütálóversenyén induló F3-as Európa-bajnok Lando Norris viszont nem jutott tovább: műszaki hiba miatt megállt alatta a Campos autója. A kilencedik kör hozta el a verseny végül döntőnek bizonyuló előzését: Rowland megelőzte azt a Markelovot, akivel a második helyért vív késhegyre menő csatát a bajnokságban, egy körrel később pedig az élen is változás történt: de Vries hibázott, Leclerc pedig erőfeszítés nélkül vette át a vezetést.

A következő körök a Rowland-Markelov páros előrefutásáról szóltak, és amikor Leclerc a csere mellett döntött, a harmadik helyre tért vissza mögéjük. Annak ellenére, hogy a monacói folyamatosan faragta le hátrányát az orosszal szemben, előzési távolságba már nem jutott mögé, ahogyan az élen sem változott a helyzet, így Rowland idei harmadik győzelmét szerezte a hungaroringi főverseny után, hét ponttal növelve előnyét a másodikként záró Markelovval szemben a tabellán.

Charles Leclerc biztos harmadiknak tűnt, azonban a célegyenes ráfordító kanyarban lelassult, így csapattársa, Antonio Fuoco állhatott a pódium legalsó fokára.

 

FRISSÍTÉS:

A versenyt követően még jött egy drámai fordulat, a versenybíróság ugyanis kizárta a győztes Rowlandet és a harmadikként célba futó Fuocót. Előbbit az autó fenéklemezének megengedettnél nagyobb kopása miatt, utóbbit pedig az első gumik kelleténél alacsonyabb nyomása miatt. Markelov örökölte meg a győzelmet, és ezzel végül ő lett a bajnoki második helyezett.

Az F2 főversenyének végeredménye:

# Pilóta Csapat Idő
1  Oliver Rowland   DAMS -
2  Artem Markelov   RUSSIAN TIME 6,6
3  Antonio Fuoco   Prema Powerteam 22,9
4  Charles Leclerc   Prema Powerteam 22,9
5  Luca Ghiotto   RUSSIAN TIME 32,1
6  Nyck de Vries   Racing Engineering 33,8
7  Nicholas Latifi   DAMS 36,3
8  Nobuharu Matsushita   ART Grand Prix 38,6
9  Alexander Albon   ART Grand Prix 41,2
10  Jordan King   MP Motorsport 47,3
11  Sergio Sette Camara   MP Motorsport 49,9
12  Louis Deletraz   Rapax 59.0
13  Gustav Malja   Racing Engineering 67,8
14  Alex Palou   Campos Racing 71,2
15  Norman Nato   Arden International 78,8
16  Santino Ferrucci   Trident 88,1
17  Sean Gelael   Arden International 90,4
18  Roberto Merhi   Rapax 1 kör
   Lando Norris   Campos Racing 26 kör
   Nabil Jeffri   Trident 31 kör
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: