DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
GP2/3

Újabb helycsere az élen, vasárnap dől el a bajnokság

Szenzációs versenyt futott Abu Dhabiban a Red Bull protezsáltja, akin hétpontos hátrányt alakított át 12 egységnyi fórrá, így ő várhatja kedvezőbb pozícióból a mindent eldöntő vasárnapi futamot.

Miközben mindenki a Formula-1-re figyel, a két fő nevelőszériában, a GP3-ban és a GP2-ben is az utolsó hétvégére maradt a döntés a bajnoki elsőséget illetően. Előbbi sorozatban már szombaton kiderült, kié lesz az év végi dicsőség – nem is akármilyen körülmények között –, ám a GP2 nemrég véget ért főverseny után már tudjuk, hogy ott csak vasárnap avatunk bajnokot.

Az Abu Dhabiban rendezendő idényzáró előtt Antonio Giovinazzi állt a tabella élén, hét ponttal megelőzve csapattársát, Pierre Gaslyt, utóbbi azonban előbb rögtön ledolgozott négy egységet azzal, hogy megszerezte a pole-t. A szombati futam során is őrizte egy ideig a vezetést, ám mivel ő a jobban kopó lágyabb gumikon startolt, hamar ki kellett állnia a bokszba. Ugyanez volt a helyzet olasz riválisa esetén is, ám ő kénytelen volt egy körrel később meglátogatni a szerelőit, így az amúgy is csak hatodikként induló pilóta több pozíciót is veszített.

gasly-gp2-abudhabi



Gasly eközben rohamtempóban lépett át azokon a versenyzőkön, akik későbbre halasztották a bokszkiállásukat, majd mikor mindenki megejtette a gumicserét, után magabiztosan vette vissza az első helyet. Azt pedig már nem engedte ki a kezéből, így 6,7 másodperccel a leggyorsabb kört megautózó Nobuharu Matsushita előtt megnyerte a viadalt, a dobogó alsó fokára pedig Artem Markelov állhatott fel.

Ami pedig Giovinazzit illeti: ő csak az ötödik helyig tudott visszazárkózni, ez pedig azt jelentette, hogy Gasly visszavette a vezetést a bajnokságban is, méghozzá 12 ponttal. Mivel a holnapi sprintversenyen mindösszesen 17 egység szerezhető – a leggyorsabb körért járó kettővel együtt –, immár újra a Red Bull neveltje számít a fő esélyesnek, annak ellenére is, hogy a fordított rajtrács miatt ő a nyolcadik, míg olasz ellenfele a negyedik kockából vághat majd neki a távnak.

A főverseny végeredménye:

1.  Pierre Gasly  Prema Powerteam  
2.  Nobuharu Matsushita  ART Grand Prix 6.7
3.  Artem Markelov  RUSSIAN TIME 11.3
4.  Sergey Sirotkin  ART Grand Prix 14.1
5.  Antonio Giovinazzi  Prema Powerteam 20.1
6.  Norman Nato  Racing Engineering 23.6
7.  Johnny Cecotto  Rapax 26.6
8.  Alex Lynn  DAMS 35.9
9.  Nicholas Latifi  DAMS 39.0
10.  Raffaele Marciello  RUSSIAN TIME 41.5
11.  Luca Ghiotto  Trident 43.4
12.  Sergio Canamasas  Carlin 43.9
13.  Jordan King  Racing Engineering 46.0
14.  Daniel de Jong  MP Motorsport 64.8
15.  Mitch Evans  Campos Racing 86.0
16.  Philo Paz Armand  Trident 87.8
17.  Emil Bernstorff  Arden International 102.5
   Louis Deletraz  Carlin  
   Oliver Rowland  MP Motorsport  
   Sean Gelael  Campos Racing  
   Gustav Malja  Rapax  
   Nabil Jeffri  Arden International  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: