DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
GP2/3

Az utolsó versenyen dől el a GP2 bajnoki címe

A széria első két helyén álló Giovinazzit és Gaslyt csupán néhány pont választja el egymástól a szezonzárót megelőzően. Új győztes született a sepangi második futamon.

Az utánpótlás-kategória sprintversenyét a fordított rajtrács értelmében Mitch Evans kezdte a pole-pozícióból, de már a rajtnál elveszítette a vezetést a mögüle induló két olasszal, Luca Ghiottóval és Raffaele Marciellóval szemben. Marciello az utolsó körökben nyomást helyezett honfitársára, de előzni nem tudott. Ghiotto a szezon tizedik különböző futamgyőztese, az újonc – aki tavaly a már F1-ben szereplő Esteban Ocon bajnoki riválisa volt a GP3-ban – első győzelmét szerezte a szériában.

A két bajnokesélyes csak a középmezőnyből indult, a szombati főverseny győztese, a bajnokságot első helyezését átvevő Antonio Giovinazzi a nyolcadik pozícióból, Pierre Gasly pedig a 11. helyről. A Prema két pilótája keresztülhámozta magát a mezőnyön, Gasly pedig fontos pontokat szerzett azzal, hogy a harmadikként beérve maga mögött tudta tartani csapattársát. A bajnokság a szezonzárón, Abu Dhabiban fog eldőlni a versenyzők között, akiket csupán 7 pont választ el egymástól. Rajtuk kívül már csak egyedül a pontverseny harmadik helyezettjének, Marciellónak van matematikai esélye, az ő lemaradása 39 pont (maximum 48 szerezhető egy hétvégén).



Evans végül a hatodik helyen ért célba Gustav Malja mögött. Nato és King ütközése után már a futam legelején beküldték a biztonsági autót, utóbbi tíz másodperces büntetést kapott a csapattársával való ütközés okozása miatt.

Hazai idő szerint ugyancsak hajnalban került sor a GP3 sprintfutamára, melyen az összes kört élen töltő Jake Dennis megszerezte idei harmadik győzelmét Nirei Fukuzumi és Jake Aitken előtt. Tegnapi harmadik helyéhez Charles Leclerc egy ötödik pozíciót adott hozzá, riválisai közül Alexander Albon nyolcadik lett, Antonio Fuoco pedig be sem fejezte a futamot. Leclerc ezzel az eredménnyel félig rátette kezét a bajnoki címre, előnye 29 pont Albonhoz képest.

 

GP2 2. verseny eredménye:

 

Versenyző

Csapat

Hátrány

1

L. Ghiotto

Trident

40:22.211

2

R. Marciello

RUSSIAN TIME

0.694

3

P. Gasly

PREMA Racing

4.786

4

A. Giovinazzi

PREMA Racing

5.402

5

G. Malja

Rapax

9.693

6

M. Evans

Pertamina Campos Racing

13.333

7

N. Matsushita

ART Grand Prix

13.997

8

O. Rowland

MP Motorsport

15.893

9

J. Cecotto

Rapax

17.623

10

N. Latifi

DAMS

24.245

11

M. Kirchhöfer

Carlin

25.837

12

A. Lynn

DAMS

27.198

13

A. Markelov

RUSSIAN TIME

29.287

14

J. King

Racing Engineering

72.416

15

S. Canamasas

Carlin

86.372

 

P. Armand

Trident

kiesett

 

N. Jeffri

Arden International

kiesett

 

S. Sirotkin

ART Grand Prix

kiesett

 

S. Gelael

Pertamina Campos Racing

kiesett

 

N. Nato

Racing Engineering

kiesett

 

D. De Jong

MP Motorsport

kiesett

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: