DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Gokart

Ismét külföldön a magyar gokartosok

A magyar gokartos mezőny ismét a határokon kívül járt, ezúttal az osztrák Speedworldben. Itt rendezték ugyanis a magyar bajnokság 3., valamint a CEE illetve CEZ sorozat 2. fordulóját.

A mezőny nagy része már csütörtökön megérkezett, a szabadedzések viszont csak pénteken kezdődtek. Az időjárás nem kedvezett a pilótáknak, hiszen szakadó esőben kellett felkészülniük a vasárnapi megmérettetésre. Az első két napot az eső határozta meg, a versenyekre viszont felszáradt a pálya, így mondhatni felesleges volt az előző kétnapi edzés és elázás.

Vasárnap slickeken rajtoltak el a versnyzők, bár nem mondhattuk teljesen száraznak az időt, az esőgumik mégsem voltak szükségesek. A nagyjából 130 főt számláló nemzetközi mezőnyben magyar sikerek is születtek: a DD2-es kategóriában a többszörös magyar bajnok Kancsár Ferenc mind az első, mind a második futamot nagy előnnyel nyerte a Speedworld Academy színeiben. A dobogó másik két fokára két osztrák pilóta állhatott, Max Hofer és Jan Wünschek. A magyarok közül Kovács Gábor Roland és Fodor Géza követte Ferencet a második futamon, majd a Kovács-család másik tagja, László lett a harmadik az elődöntőn Fodor Géza után, aki az első versenyen is ebben a pozícióban zárt a magyar bajnoki mezőny tagjai közül.

A Rotax Max Junior kategóriában is örülhettünk magyar sikereknek, hiszen Kovács Zsombor, a Hargitai Racing Team versenyzője mindkét verseny után dobogóra állhatott. Az első futamot a harmadik helyen zárta az osztrák Nicolas Schöll és a cseh Jakub Novotny mögött, a döntőn viszont már a magyarok voltak fölényben a dobogón: Schöll nyerte ezt a versenyt is, de Zsombor az elsőhöz hasonlóan ekkor is megfutotta a legjobb köridőt és másodikként haladhatott át a célon, őt pedig Sövér László, a C.R.G. pilótája követte.

gokart_speedworld



Mint már megszokhattuk, a két legnépszerűbb kategória most is a MiniMax és a Micromax volt. Utóbbiban a 27 induló nehezen kezdte meg az első futamot: újra kellett rajtolniuk, mert az első kanyar után volt egy kisebb ütközés, mely két versenyző számára a verseny végét jelentette. A legjobb magyar eredményt a Hargitai Racing Team színeiben szereplő Válint Balázs hozta, mögötte Sugár Dániel, a Top-Motorsport versenyzője és a C.R.G.-s Lázár Vilmos ért célba. A második futamon a sorrend hasonló volt, a dobogósok közt csak Dani és Balázs cseréltek helyet.

A MiniMaxban volt a legtöbb induló, egészen pontosan huszonnyolc. Az első futamon a magyarok közül Major Bencét intette le elsőként a zászló, majd következett Hargitai Racing Team-beli csapattársa, Válint Bence, s a Top-Motorsport pilótája, Nagy Sándor. A második futamban sokat változott a sorrend, Major Bence például kicsúszott, s így az utolsó helyről kellett előrejönnie, végül a 17.-re sikerült. Nagy Sándor lett az első a hazai versenyben, a Speedworld Academy pilótája, Tuzson Bence a második, Válint Bence pedig a harmadik helyet érte el.

A Rotax Max Senior kategória pole-ja Niki Kresséé lett az 1,12 kilométeres pályán, az első futamot viszont már csak a negyedik helyen zárta. Patrik Pastorok győzött, míg a magyarok közül Fodor Árpád volt a legjobb Ferencz Márk előtt. A második versenyen Petr Bezel végzett az élen, a magyar mezőnyben pedig Fodor újfent legyőzte Ferenczet, ami a végeredményben a 9-10. helyet jelentette számukra.

A Rotax Max Masters időmérőjét Gyutai Péter nyerte két külföldi versenyző előtt, majd a 4-5. helyen következett két újabb magyar Nagy Tibor és Ellenes László személyében. Gyutai aztán az első futamon már csak harmadik lett, míg a győzelem Ali Andreas Gharakhaninál landolt – a legjobb magyar a másodikként végző Ellenes László volt. Gharakhani ezt követően a döntőt is megnyerte, méghozzá Gorzó Zsolt előtt, a dobogóra még Ellenes állhatott fel. A mindössze három résztvevős KZ2 kategóriában mindkét futam a Harald Egger, Sebastian Lekoschek, Nagy Milán eredményt hozta.

A magyar bajnokságból öt, a nemzetközi sorozatból még három forduló van hátra. A következőt június harmadik hétvégéjén a kecskeméti Gokart Stadionban rendezik.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: