DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Gokart

Ferencz Márk: Csak a gokart!

Ferencz Márk a magyar gokartsport egyik legismertebb alakja. Jó 10 éve versenyez már a magyar bajnokságban, és épp a múlt hétvégén szerezte meg negyedik, illetve ötödik bajnoki címét. 19 éves, de nem akar váltani: csak a gokartban és csak jelenlegi csapatában tudja elképzelni jövőjét. Most versenyzőként, később edzőként.



 

Ritka és tiszteletre méltó hűség ez ebben a sportban, hiszen a gokartot sokan csak az első lépcsőnek tekintik egy későbbi autóversenyzői pályafutás megkezdésében. Ferencz Márknak viszont a gokart ennél sokkal többet jelent. Ez egy életforma, ez az, amit a világon a legjobban szeret és akar csinálni.

Mellesleg szemtelenül eredményes is benne! 2007-ben Tóth Pétert és Ifj. Ficza Ferenc et legyőzve hódította el első magyar bajnoki címét, a Rotax MiniMax kategóriában, 2011-ben Wieszt Jankó, 2012-ben Kancsár Ferenc mögött lett minimális pontkülönbséggel második a Rotax Maxban, míg az elmúlt két évben a magyar és a nyílt országos bajnokságban sem talált legyőzőre a Rotax Max Senior kategóriában. Idén fantasztikus véghajrájának köszönhette a sikert: az utolsó három versenyhétvégén minden elődöntőt és döntőt megnyert, így tudta a végén a maga javára fordítani az állást Fodor Árpáddal szemben.



 

- Gratulálok az újabb bajnoki címedhez. Tavaly után most is mind a magyar, mind a nyílt bajnokságot megnyerted a Rotax Max Senior kategóriában. Melyik volt a nehezebb? Elsőre megszerezni 2013-ban, vagy idén megvédeni?

- Köszönöm szépen a gratulációt. Úgy gondolom, hogy az idei címet sokkal nehezebb volt megszerezni, mint az előzőt, ebben nagyon sok dolog közrejátszott, de a végére minden megoldódott és az utolsó három futamon hoztuk azt, amire képesek vagyunk valójában.



 

- Még mindig csak 19 éves vagy, de ha jól számolom, már ötszörös bajnok. Mikor, hány évesen kezdtél el versenyezni, és mire vagy a legbüszkébb eddigi pályafutásodból?

- 8 évesen kezdtem el gokartozni. Sok szép emléket őrzök eddigi pályafutásomból, de életem első Európa-bajnoki futamára vagyok a legbüszkébb, ott hetedik helyen végeztem egy nagyon nívós mezőnyben.



 

- Úgy tudom, az idei év elég nehezen indult számodra, az utolsó három versenyhétvégén viszont mindent megnyertél. Mi volt az oka a nehezebb kezdésnek?

- Igen, sajnos nehezen indult, mert nehezebb volt beállítani az új technikát, de a tempónk mindig megvolt. Az év elején nagyon sok külső körülmény zavarta a versenyzésemet, túl sok dologgal próbáltam foglalkozni a csapat életében, így nehezebb volt koncentráltnak és kiegyensúlyozottnak maradnom a versenyeken. Az utolsó három futamra már a nyári szünet után került sor. Az a szünet nagyon jót tett nekem, teljesen más szemlélettel álltam oda a rajtrácsra a hátralevő futamokon, és a csapatom is 120%-on dolgozott, ahogyan azt tették egész évben. Talán ez lehetett a kulcs a sikerhez.

 

- Elég sok jó pilóta ellen versenyeztél már. Ifj. Ficza Ferenc, Wieszt Jankó, Kancsár Ferenc, Fodor Árpád. Ki volt eddig a legkeményebb ellenfeled?

- Egyértelműen Kancsár Ferit tartom eddigi legnagyobb ellenfelemnek, és egyben a magyar gokartsport egyik legtehetségesebb alakjának is.

 



 

- Már tavaly is mentél a világkupán. Akkor mit sikerült elérned? Mi lesz a célod az idei megmérettetésen?

- Tavaly a világkupán a tempónk nagyon jó volt, sikerült bejutnunk a döntőbe, ahol 34. helyről vághattam neki a versenynek. Két körrel a leintés előtt utolértem egy bolyt, majd egy túl optimista előzési kísérlet után visszaestem a 16. helyről a 24. helyre, és itt is fejeztem be a futamot. Célom idén, hogy az első 10-ben végezzek, és egy szép eredményt hozzak haza Magyarországnak.



 

- Jövőre hol folytatod? Marad ez a kategória? Hosszabb távon is a gokartban képzeled el a jövődet, vagy vannak egyéb céljaid, álmaid is? 

- Jövőre maradok a ProKart Team Hungary csapatánál, itt kezdtem el az alapoktól és itt is fogom befejezni. Kategória tekintetében továbbra is a Rotax Max Senior géposztályt fogom erősíteni. Már régen eldöntöttem, hogy nem szeretnék továbblépni a gokartozásból. Ha abbahagyom a versenyzést, a csapat életében szeretnék tevékenykedni edzőként. A jövő évi célom a Közép-Európai Zóna-kupa megnyerése, a magyar bajnokságban pedig a csapattársamnak kívánok segítséget nyújtani a világkupára történő kvalifikáláshoz. Szeretnék minél több tudást átadni a csapatnál versenyző pilótáknak, hogy ezzel segítsem a csapatom eredményes munkáját. És ismételten szeretném kihangsúlyozni, hogy bár egyedül ülök a versenygépben, ezekhez az eredményekhez egy szervezett csapatmunka szükséges, szóval szeretném megköszönni a csapatomnak, a családomnak, illetve a támogatóimnak az egész éves munkájukat.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: