DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Gokart

Hat magyar induló a Rotax Grand Finals Világdöntőn

A hétvégén lezajlott az idei Gokart OB utolsó versenye. A díjátadót követően, kihirdették kik jutottak ki a világdöntőre a Magyar Országos Bajnokságból. Összesen 6 magyar induló lesz a novemberi Grand Finals elnevezésű Rotax Világdöntőn Valenciában.


 



 

Az esemény helyszíne a CEE versenyről már jól ismert ausztriai Speedworld pálya volt, némi változtatással, hiszen a nyomvonalon módosítottak a szervezők a múlt havi versenyhez képest!

A Speedworld pálya sajátossága, hogy a páros pozíciók nem a legjobb rajthelyek, a páratlan sorok sokkal előnyösebbek. Ez annak köszönhető, hogy a rajt után rögtön három jobbos kanyar következik, tehát aki a belső íven van a következő 3 kanyarban előnyösebb helyzetben van előzés szempontjából. Ha valaki ügyes és rátapad az előtte lévőre, a páros sorból a kanyart elhagyva nem tudnak elé besorolni.

Mivel az Osztrák Bajnoksággal összevonva zajlott a meccs, így igen népes versenyzői mezőny jött össze ismét! 102 indulóból 60-70 magyar rajtolt.

„Ezen a versenyen az osztrák bajnokság részeként 16 KZ2-es versenyző indult, Magyarországon ebben a géposztályban az évvégre már csak 2-en maradtak. Ilyen 18-as KZ2-es mezőnyt nagyon régen látott Magyarország. A legnépszerűbb kategória, a MicroMax géposztály, ami Európa szerte egyedülálló módon, most is 30 indulót vonzott, Lengyelországból, Ausztriából is jöttek versenyzők.” – mondta elHargitai Sándor, a Magyar Gokart Szövetség elnökségi tagja. 

A MicroMax kategória idei bajnoka - Válint Bence - esetében a hétvégi versenynek már nem volt tétje. Egyetlen egy kérdés volt, hogy a Nyílt Magyar Bajnokságban 1. vagy 2. helyezett lesz, de ezt igazából az élet eldöntötte. Egyedül akkor lett volna esélye a Filip Jenic-nek, ha nyeri mind két versenyt, de mivel ez nem sikerült Neki, így Válint Bence a 2014-es szezon Rotax MicroMax kategóriájának Országos Magyar Bajnoka valamint a Nyílt Bajnoka is. A közep-európai Bajnokságban szintén dobogós, 3. helyezett.

Bence a biztos eredmények ellenére lelkes és már a jövő évre készül, így ezen a hétvégén is már egy kategóriával feljebb, a Mini Maxban mérette meg magát. A szabadedzéseken a leggyorsabb volt, a versenynapon az időmérőn már ezt nem tudta hozni, hiszen 4. helyről rajtolhatott az elődöntőben. A döntőben a 3. helyen végzett, Nikitas Bekiaris (A) és Körmoczi Gergő mögött.

 Egységben az erő_Válint Bence, Válint Balázs

Az utánpótlás kategóriáknak nem rendeznek világdöntőt. A legfiatalabb géposztály a Rotax Max Junior, ahol Sövér László képviseli hazánkat, attól függetlenül, hogy a kategória győztese Kovács Zsombor lett. Zsombor még túl fiatal, a Magyar Bajnokság Junior kategóriájában már korkedvezménnyel versenyezhet, de a Világdöntőn nem vehet részt.

A Rotax Max Masters és DD2 masters idei bajnoka - Fodor Géza - már a világdöntőre koncentrál. Minden lehetőséget megragad a gyakorlásra, ezért az összes lehetséges versenyen elindul, hogy a legjobb formáját hozza majd Valenciában. Az utolsó OB futamon már azzal a vázzal, és specifikációval állt rajthoz, amivel a világdöntőn is menni fog. Ez egy teljesen új váz, az eddigi Tony helyett egy Praga vázról van szó.

„A világdöntő műszaki szabályzata nagyon szigorú, például nem cserélhetsz hátsó tengelyt, első stabilizátort, nem használhatsz speciális alkatrészeket csak a standard dolgokkal dolgozhatsz. Ez valószínűleg hátrányt jelent majd a versenyen, de a felkészülésben előny lesz.” – nyilatkozta Géza.

A szerelők és Géza is szünet nélkül dolgoztak a hétvégén, hogy a lehető legjobbat hozzák ki a vázból. A csapatvezető elmondása szerint nem volt könnyű dolguk a fiúknak, megdöbbenve tapasztalták mennyire más a Praga vázzal versenyezni. Rengeteg új problémával találkoztak a hétvége során! Valószínűleg ennek is volt köszönhető, hogy Géza a hétvégén az elődöntőben az 2., a döntőben pedig a 3. helyen végzett a DD2 masters mezőnyben. (A Magyar összesítésben az 1. és 2. helyen.)

Gyakorlat teszi a mestert és talán a világbajnokot is! Géza a csapat néhány tagjával már Valenciába utazik a következő héten, ahol megkezdi az edzést a világdöntő verseny pályáján.

 Fodor Géza világdöntős vázát teszteli1

Mivel Géza a CEE DD2 masters-ból jutott ki a döntőre, így a Magyar Bajnokság 2. helyezettje, Virág Attila is indulhat a világdöntőn! Géza nem egyedüli képviselője lesz a Hargitai Racing csapatának Valenciában. A DD2 kategória kijutója Kovács Gábor Roland.Gábortól megtudtuk miként jut ki a döntőre:

„Már most biztos, hogy Én megyek a világdöntőre, még ha nem is előzöm meg az Imrét a pontversenyben akkor is! Mivel Ő már többször volt a Rotax Világdöntőn, idén úgy döntött, hogy biztosan nem akar kimenni, ezért az Én részvételem már biztos. Természetesen minden erőmmel azon vagyok, hogy a pontállásban is előtte végezzek.”

Bár az elődöntőben és a döntőben is Imre előtt futott be Gábor, az éves összesített pontállásban, Imre 1 ponttal Gábor előtt végzett. Gratulálunk mindkettőjüknek, hiszen az idei szezonban egy szép csatát láthattunk Tőlük. Mindketten megérdemelték a döntőre való kijutás lehetőségét.

Gábor is már elkezdte a felkészülést a novemberi Grand Final-ra: „Rengeteg futok, ezen kívül edzek alkarra meg központi izomzatra is: hasizom, hátizom. Fontos, hogy a lehető legjobb fizikai állapotban kerüljek oda. Sajnos arra nem lesz lehetőség, hogy korábban kimenjek edzeni Gézáékkal, úgyhogy majd a verseny előtti napokban ismerkedem a pályával!”

Még nem került hivatalosan kihirdetésre, de már biztos, hogy idén is a Hargitai Racing viszi a legjobb csapatnak járó díjat a 2014-es szezonban!

A csapatkapitány is nagyon elégedett az idei teljesítménnyel:

„A csapat nagyon jól dolgozott idén, rengeteget edzettünk. Minden elfogultság nélkül mondhatom, hogy mindenki odatette magát, aminek meg is lett az eredménye! Mindenkire büszke vagyok egytől egyig, hiszen majdnem mindenki megnyerte kategóriáját.

A jövőt nézve szeretnénk bővíteni a csapat technikai felszereléseit, új sátorral, teherautóval. Személyzetben is valószínűleg bővülni fogunk, új szerelőkkel. Az hogy lesznek-e új pilóták 2015-ben az még a jövő zenéje.” – Kovács István csapatkapitány

A Rotax Max Senior kategóriájában Ferencz Márk jutott ki a Világbajnokságra, akinek ez lesz 4. VB-je.

 Kovács Gábor Roland

Hargitai Sándor az esemény végén foglalta össze gondolatait az évről és a jövő évi tervekről:

„Idei év érdekes volt, 6 magyar jutott ki a VB döntőre, ami óriási teljesítmény. Egyszer már volt 6 indulónk, de ez egy nagyon szép szám. A géposztályok jövőre sem változnak, viszont a Rotax központi döntése alapján 4 helyett, 5 CEE verseny lesz.

Összességében a gokart versenyzők száma sajnos stagnál, mert ahány új versenyző érkezik, annyi kb. el is hagyja a versenyt évről évre, de nagyon biztató, hogy egyre több gyermek vesz részt a versenyeken.

Úgy gondolom, hogy idén a Magyar pilóták jó eséllyel indulnak dobogós helyezésekért a világdöntőn. Kancsár Ferencben benne van a lehetőség, hogy világbajnok legyen. Ő már volt VB 3. 4.. Mindig benne van a meglepetés.

Fodor Gézanak is nagyon jók az esélyei, már most azzal a vázzal versenyez, amivel a Világdöntőn is kell mennie. Jövő héten már megy is ki Valenciába edzeni. Ferencz Márk már a 4. VB.-jén vesz részt, Márkban is benne lehet egy jó eredmény.

A díjátadó a korábbi évtől eltérően, idén december elején kerül megrendezésre. A pontos helyszín még szervezés alatt áll, de annyi biztos, hogy remek lezárása lesz az idei versenyszezonnak, azt garantáljuk!”



 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: