DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Formula-E

Jean-Eric Vergne nyerte a Sanya ePrix-t

Ebben a szezonban a hatodik versenyen a hatodik csapat hatodik pilótája nyert futamot, ezúttal Jean-Eric Vergne győzött a DS Techeetah-val. Sok vizsgálódás, baleset, safety car és piros zászló is volt a Sanya ePrix-n.

A rajtnál a szűk kanyarok ellenére simán eljött a mezőny, baleset nélkül, az élen nem történt változás, Oliver Rowland fordult el elsőként, a második helyen pedig Jean-Eric Vergne autózott. Felipe Nasr autója ott ragadt a rajtrácson, de aztán el tudott indulni a brazil a Geox Dragonnal, de végül mégis fel kellett, adja a versenyt, Sam Birddel egyetemben, aki Vandoorne-nal ütközött, ami után egy körrel a belga is kiállt.

Nagyon szorosan alakult az élmezőny, még tíz kör után sem szakadtak szét, az első hat versenyző rendkívül közel volt egymáshoz. Aztán Jose Maria Lopez autója adta meg magát. Az argentin Dragonja egyszerűen megállt a pályán. Többen is próbálkoztak előzni a támadó üzemmód segítségével, de nem sikerült előzniük a szűk pályán.



A mezőnyben két korábbi Formula-1-es pilóta, Pascal Wehrlein és Felipe Massa viaskodott, míg Jerome d’Ambrosio a tizedik helyről próbált előretörni. Antonio Felix da Costát kezdték el vizsgálni nagyjából tíz perccel a kezdés után, mivel a rajtnál véltek nála felfedezni valami gyanúsat.

Mindeközben Jean-Eric Vergne megelőzte Rowlandet, akitől így átvette a vezetést, majd da Costa autója sérült meg egy előzési kísérlet során. Lotterer és Sims pedig nem fértek el egymás mellett a pályán, emiatt utóbbi falnak csapta a BMW-t, ami miatt beküldték a biztonsági autót, majd piros zászlóval félbeszakították a versenyt, mert nem tudták kimenteni Alexander Simst és autóját.

Ez már zsinórban a harmadik verseny, amin piros zászlót kellett alkalmazni, ami azért érdekes, mert az előző 48 futam során mindössze egyszer volt erre szükség.

 

Kilenc perccel és a ráadás körrel a vége előtt aztán újraindult a verseny, di Grassi pedig azonnal elkapta Frijnst a hatodik helyért. Aztán jött egy üzenet a versenyfelügyelőségtől, hogy vizsgálják az élen álló Vergne-t, aki nem követte az előírásokat a biztonsági autós fázis alatt. Di Grassit hátulról kilökte Frijns, ezzel hétre nőtt a kiesők száma.

Buemi a bokszutcából rajtolva szerezte meg a nyolcadik helyet, a sárga zászló miatt pedig a végén csak be kellett kocogniuk a pilótáknak a célba. Jean-Eric Vergne a leggyorsabb kört is magáénak tudhatja a győzelem mellé, és nem is büntették meg, így hivatalosan is ő nyerte a kínai futamot, másodikként a pole-ból induló Rowland zárt, a harmadik helyet pedig Antonio Felix da Costa szerezte meg, aki így vezeti a pontversenyt.

 A Sanya ePrix végeredménye:

  1. Jean-Eric Vergne DS Techeetah – 45 perc +1 kör
  2. Oliver Rowland Nissan e.dams +1.762
  3. Antonio Felix da Costa BMW Andretti +3.268
  4. Andre Lotterer DS Techeetah +4.631
  5. Daniel Abt Audi Sport Abt Schaeffler +5.972
  6. Sebastien Buemi Nissan e.dams +9.405
  7. Jerome d’Ambrosio Mahindra +17.340
  8. Pascal Wehrlein Mahindra +18.367
  9. Mitch Evans Jaguar +20.646
  10. Edoardo Mortara Venturi +22.208
  11. Felipe Massa Venturi +27.739
  12. Oliver Turvey NIO +31.453
  13. Tom Dillmann NIO +32.654
  14. Robin Frijns Envision Virgin Racing +1:42.284
  15. Lucas di Grassi Audi Sport Abt Schaeffler +1 lap
  16. Nelson Piquet Jaguar – DNF
  17. Alexander Sims BMW Andretti – DNF
  18. Gary Paffett HWA Racelab – DNF
  19. Jose Maria Lopez Geox Dragon – DNF
  20. Stoffel Vandoorne HWA Racelab – DNF
  21. Sam Bird Envision Virgin Racing – DNF
  22. Felipe Nasr Geox Dragon – DNF
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: