DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
Formula-E

Massának nem könnyű az új munkahelyén

Az egykori F1-es versenyző év végén újoncként csatlakozott a Formula-E sorozatához, amelyben számtalan új dologhoz kell hozzászoknia, és a városi pályák ezek közül csak egyet jelentenek.

Nehéznek találja a Formula-E-hez való alkalmazkodást a Ferrari és a Williams egykori Formula-1-es pilótája, Felipe Massa. A brazil 2017-ben vonult vissza az F1-ből, így a száguldó cirkusz állandó pörgését maga mögött hagyta, ám a versenyzésről nem mondott le – tavaly a Stock Car Brasil két fordulóján indult el, majd év végén a Venturi FE-s csapatához csatlakozott. A múlt hétvégi, marokkói forduló a második versenye volt a sorozatban, és 15 F1-es szezonnal a háta mögött van mihez alkalmazkodnia.

 massa-venturi-fe-action



„Nem könnyű [az átállás]” – árulta el. „Annyi mindent kell máshogy csinálni, főleg úgy, hogy az F1-hez szoktam hozzá. Teszteltem egy keveset, de úgy gondolom, hogy lépésről lépésre meg fogom érteni a Formula-E sajátosságait.”

A Formula-E számtalan, az autósport világában furcsa megoldást vonultat fel. Ezek legfurcsábbika az attack mode-nak nevezett csavar, amely a futamok során a Mario Kart mintájára az autókban bizonyos ideig extra teljesítményt szabadít fel, ha azok a pálya egy bizonyos területét érintik. De extra lóerőkből gazdálkodhatnak az időmérő edzéseken is, Massának ehhez is hozzá kell szoknia.

„Annyi különböző dolog van, amire figyelni kell a futamokon, de az időmérő sem különb, azon a több lóerőhöz kell hozzászokni. Szóval számtalan dolog különbözik. A pályák városiak, nagyon keskenyek, alacsony tapadással. Sokat kell tanulni, de remélhetőleg jól fogom csinálni” – bizakodott.

Massát a 18. helyen intették le a marrakeshi versenyen.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: