DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 17. szerda
Formula-E

Egyszerre hét női pilóta tesztel a Formula-E-ben

Egy egészen különleges kezdeményezésnek köszönhetően legalább hét női versenyző részvételével fog zajlani a Formula-E első szezonközi tesztje, egy nappal azután, hogy Szaúd-Arábiában elindul az ötödik évad.

Sokan viszolyogva fogadták a hírt, hogy Szaúd-Arábia tíz évre versenyrendezési szerződést kötött a Formula-E-vel, hiszen az ország politikai megítélése és az ott élő nők és férfiak egyenrangúságának kérdése is igencsak véleményes. Talán az is csak látszatmegoldás volt a helyzet javítására, hogy 2018-tól – a világban utolsó országként – Szaúd-Arábiában is engedélyezték gépjárművek vezetését hölgyek számára. Ezt a hírt, és vele együtt az ország megítélését igyekszik az állam felerősíteni a sport által, így például idén Rijádban rendezték a Bajnokok Tornáját, most december 15-én pedig a főváros melletti Ad-Diriyah ad majd otthont a Formula-E szezonnyitójának.

DscA-p5XoAEvP7f



De a versenynapéhoz hasonló látványossággal szolgál majd az is, ami másnap, december 16-án történik, ugyanis a pályára meghirdetett kollektív tesztet, részben szintén egy kampányfogás elemeként a női pilóták népszerűsítésének szentelik. A tizenegy résztvevő csapat mindegyike két autóval léphet ugyanis pályára abban az esetben, ha az egyikbe női versenyző ültet.

Az istállók persze kaptak is az alkalmon, és többen is leszerződtettek már egy hölgyversenyzőt a tesztre, akik jelen állás szerint legalább heten egész biztosan a pályán lesznek ugyanazon a napon. Mindannyian a jelen női pilótáinak legismertebb tagjai közül kerültek ki.

A Venturi visszahozta a Formula-E-be Simona de Silvestrót, és egyelőre az ő szerződéséről lehet tudni, hogy nemcsak erre az egy tesztre, hanem a csapattal való egész szezonos együttműködésre vonatkozik. A NIO-nál a brit F3-ban futamot is nyerő Jamie Chadwick, a Nissannál Carmen Jorda, a DS Techeetah-nál a Sauber-tesztelő Tatiana Calderon, a BMW Andrettinél Beitske Visser, a Mahindránál Katherine Legge, a Virginnél pedig az Egyesült Arab Emírségekbeli Amna Al-Qubaisi teheti majd magát próbára az új, Gen2-es autókban. A hölgyek száma tovább nőhet, a hírek szerint a Dragon és a HWA is próbál kapcsolatba lépni valakivel.

Dsb-3JpWsAM3EcO

A nők mellett persze pályán lesznek majd többen a szezonra nevezett pilóták közül is, ráadásul egy nappal az Ad-Diriyah ePrix-t követően már meglesz az FE új korszakának első győztese, és az erőviszonyokat illetően is tisztábban láthatunk majd.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: