DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Formula-E

Piquet: Az F1 máris a Formula-E-t másolja

Nelson Piquet Jr. szerint szembetűnő, hogy a Formula-1 2021-es tervrajzainak készítésekor az elektromos sorozat új autójáról is kölcsönöztek ötleteket. A Jaguar elnöke szerint pedig már az F1-es nézettség beelőzése sincs messze.

Nemrég tárta nyilvánosság elé új autójának festését a Formula-E-ben versenyző Jaguar. A sorozat idei bemutatói körül láthatóan nagy a felhajtás, mert bár a karosszéria mindenki számára ugyanolyan, most mutatkoznak be a forradalmi külsőt kapott második generációs autók, amelyekre jelentős figyelem hárul az autósportban.

DncfI6GXcAAQ8Pb



A csapat pilótája, az FE első szezonjában bajnoki címig jutó Piquet Jr. szerint a sorozat megújulása olyan jól sikerült, hogy noha még nem is versenyeztek az új autók, az F1 máris tőlük vett át ötleteket a nemrég felfedett 2021-es koncepcióihoz.

„Úgy tűnik, mintha a mi dizájnunkat másolták volna le” – idézi a brazilt a crash.net. „Ez pedig egyértelműen azt mutatja, hogy olyan sorozat vagyunk, amelyre oda kell figyelni. Lehet, hogy az F1-es tervezők meglátták a mi autónkat, és nem tudtak szabadulni a gondolattól, hogy felhasználják a mi vonalainkat. Nekem tényleg szembetűnő, hogy hasonlóan letisztult, futurisztikus formára törekedtek. Az első szezonunkban még össze sem lehetett hasonlítani a két szériát, az emberek nevettek rajtunk, mostanra viszont mindenki itt akar lenni.”

A Jaguar Racing elnöke, Gerd Mauser még ennél is messzebb ment a Formula-1 lealacsonyításában, szerinte a királykategória izgalmi faktorban meg sem közelíti az elektromos szériát, és ha így folytatódnak a trendek, valamint jövőre a Mercedes és a Porsche is megérkezik, már a nézettségi versenyben is komoly riválisa lehet egymásnak a két sorozat.

DnduFe_W4AIQhnE

„Nagyon elégedettek vagyunk a Formula-E fejlődési ütemével, a versenyek pedig egyáltalán nem unalmasak. Éppen ellenkezőleg, nagyon is izgalmasak. Hasonlítsuk csak össze a Formula-1-gyel, aminél az ember elalszik a rajt után, aztán amikor felriad, csak azt kérdezi, hogy vajon Vettel vagy Hamilton nyert-e” – élcelődött Mauser. „A Formula-E ettől teljesen eltér, hiszen tele van akcióval. Az előző szezonban hat különböző győztesünk volt [valójában csak öt, viszont 12 verseny alatt – a szerk.], a Formula-1-ben nem történik ilyen. Az időmérőinken az első tizenöt helyezett gyakran egy másodpercen belül van egymáshoz képest, ami egy újabb nagy eltérés.”

„A Formula-E jelenleg a világ leggyorsabban növekvő versenysorozata. Az előző szezonban összesen 338 millió nézője volt. Ez 48%-os növekedés egy év alatt, ha pedig ez ilyen ütemben folytatódik, nem tart majd sokáig, hogy megelőzzük a Formula-1-et. A MotoGP-t már át is ugrottuk a versenyenkénti átlagos nézettség tekintetében” – sorolta az adatokat a forrás megnevezése nélkül az elnök.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: