DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Formula-E

Vergne legyőzte Di Grassit, de az Audi a csapatbajnok

A Formula-E 2017/2018-as szezonjának utolsó futama annak ellenére is számos izgalmat tartogatott, hogy az egyéni bajnok személye már tegnap eldőlt: a fő kérdés az volt, ki nyeri a csapatok értékelését.

Az időjárás miatt a szezon utolsó, 12. futamának megtartása is veszélybe került: olyan vihar fenyegette a New York ePrix helyszínét az időmérő után, hogy a rendezvényt felfüggesztették, a közönségnek pedig azt javasolták, hagyja el a pályát. Hamarosan azonban a kapukat újra megnyitották, a hétvége második futama pedig a tervezett időpontban, helyi idő szerint 15, közép-európai idő szerint 21 órakor elindult, ráadásul szinte teljesen felszáradt pályán.

Miután Jean-Eric Vergne az első versenyen bebiztosította a 2017/2018-as szezon bajnoki címét, egy fontos nyitott kérdés maradt New Yorkban, a csapatbajnokság sorsa. A Techeetah csupán 5 ponttal előzte az Audi Sport Abtot a tabellán, a két csapat pedig az időmérőn mindkét autóval főszerepben volt: a Techeetah második-harmadik, az Audi negyedik-ötödik rajthelyet szerzett.

A friss bajnok Vergne a harmadik rajtkockából kiváló rajtot vett, és az 1-es kanyarban a pole-pozíciós Sebastien Buemit megelőzve átvette a vezetést. Daniel Abt a negyedik rajtkockából viszont két pozíciót is veszített, csapattársa, Lucas di Grassi mellett Nelson Piquet Jr. is megverte.

Rövidesen Lotterer is megelőzte Buemit, így a két Techeetah így vezette a verseny, rajtkiugrás gyanújával azonban mindkét autót vizsgálták. A 8. körben teljes pályás sárga zászlót léptettek életbe, mikor a Dragon Racing mindkét autója kiesett egymástól függetlenül: Lopez falnak csapta, d’Ambrosiót pedig Filippi ütötte ki, miután eltalálta Da Costát és kitörte első kerekét. Miközben a mezőny lassan poroszkált körbe-körbe, megjött a versenybírák ítélete: Lotterert 10 másodperces stop&góval büntették, Vergne viszont megúszta.

A 12. körben újraindult a verseny, Lotterer kijött a bokszutcába letölteni büntetését, Vergne üldözőjévé pedig a szombati győztes, Di Grassi vált. A 22. körben Abt nyitotta az autócserék sorát a harmadik helyről, egy körrel később pedig egyszerre érkezett Vergne és Di Grassi, centiméterekre egymástól, valamint Buemi. A minimális különbségek ellenére senki sem tudott pozíciót nyerni a bokszutcában, az élen összerázódó négyes vonat sorrendje Vergne, Di Grassi, Abt és Buemi volt.

 



A francia és brazil elszakadtak a két másik ellenféltől, a különbség pedig egy másodperc alatt maradt a 43 körös futam szinte teljes további részében. Többször úgy nézett ki, hogy Di Grassi beszúr Vergne mellé, egy ízben megtolta hátulról a Techeetah-t, előzési helyzetbe viszont nem került.

A bajnoki cím bebiztosítása után Vergne megszerezte szezonja negyedik győzelmét Di Grassi előtt, aki a bajnokságban Sam Birdöt megelőzve megszerezte a második pozíciót – az utolsó hét futamon csak második vagy első helyeken végzett. A végén élen levő párost újra utolérő másik duó, Abt és Buemi lett a harmadik-negyedik. Ha Buemi előzni tudott volna, a Techeetah nyeri a csapatbajnokságot, így azonban 2 pont különbséggel az Abt Audinak jutott a siker. Hátrébb Lotterer büntetése után több előzéssel a 9. helyig tudott felzárkózni, ez azonban kevésnek bizonyult istállója számára.

A New York ePrix 2. futamának eredménye:

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: