DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Formula-E

Kizárás fenyegette a Techeetah csapatot

A hétvégén történelmi kettősgyőzelmet aratott a Formula-E santiagói versenyén a Techeetah istálló, ám végül majdnem kettős kizárás lett a történet vége. Végül megúszták pénzbüntetéssel.

Korábban soha nem fordult elő az elektromos versenysorozat történetében, hogy bármelyik csapat is kettősgyőzelmet aratott volna, így sikerült igazán emlékezetesre az istálló győzelme, ami kettős sikert jelentett. Ám a versenybíróság az autók utólagos ellenőrzése nyomán be nem jelentett, biztonságot érintő változtatásokra bukkant Jean-Eric Vergne, André Lotterer és a Dragon Racing versenyzője, Jerome d’Ambrosio autójában.

A Techeetah gárdája harmincezer fontos büntetésben részesült, de megtarthatta kettős sikerét. Santiago volt az első helyszín, ahol eltörölték az autócserénél korábban előírt minimum időt, ez pedig lehetőséget (és kényszert) hozott a csapatok számára, hogy minél inkább lerövidítsék a bokszban töltött időt. A Dragon Racingnek tizenötezerbe fájt a bejelentés elmulasztása.

A Techeetah megúszta végül a kizárást


A biztonsági öveken végeztek el változtatásokat az említett három versenyzőnél, ami a szó szoros értelmében nem vált szabálytalanná, az viszont szabályellenes, hogy ezekről a módosításokról az FIA technikai ellenőrző hatóságát nem értesítették. Az átalakított övek természetesen azt a célt szolgálták, hogy a pilóták minél gyorsabban be tudják csatolni azokat az autócserénél.

A győztes Vergne 46,687 másodpercet vesztegetett el az autócserével, ezzel a mezőny leggyorsabbja volt, míg Lotterer ideje a harmadik legjobb volt, 48,372 másodperc. A Techeetah csapatfőnöke, Mark Preston szerint nem teljesen világos a szabálykönyv eme passzusa, tisztázniuk kell, mi megengedett és mi nem. Úgy véli, természetes, hogy minden istálló igyekszik a lehető legrövidebb idő alatt végrehajtani az autócserét. Ugyanakkor a változtatások a biztonságot nem fenyegették, a módosításokat azonban valóban elfelejtették jelenteni.

Vélhetően ezért úszták meg pénzbüntetéssel és emiatt nem zárták ki a gárdát a versenyből.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: