DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Formula-E

eStat: Az első dupla

A széria történetének 18. versenypályáján született meg a Formula–E első kettős győzelme, míg a legtöbb dobogóval rendelkező pilóta még mindig ponttalan idén – s van, amiben Prost a legjobb.

Jean-Eric Vergne saját maga és csapata, a Techeetah második győzelmét szerezte a szériában, s Formula–E karrierje során először vezeti a pontversenyt. Csapattársa, Andre Lotterer első FE-dobogóját szerezte második helyével.

Lotterer második helye egyúttal azt is jelentette, hogy a Techeetah kettős győzelmet ért el – méghozzá a széria történetében nekik sikerült ezt elsőként elérniük. Sőt, mivel a harmadik helyet a renault-s Buemi szerezte meg, a francia gyártó erőforrásai kisajátították az egész dobogót.

A Techeetah története során először vezeti a csapatok versenyét a Formula–E-ben.

Vergne immár a hatodik pole-ját szerezte, a sorozat történetében ennél többet csak Buemi ért el. A maximális pontszám csak azért nem lett az övé, mert a leggyorsabb kört az e tekintetben szintén Buemi mögött a második helyen álló Sam Bird szerezte meg – karrierje során immár ötödször.

Vergne-nek így be kellett érnie 28 egységgel a nap során a megszerezhető 29-ből, ez így is a legtöbb, amit eddig egy FE-fordulóban szerzett.

És még mindig a francia: 11. dobogójával beérte Sam Birdöt a vonatkozó örökranglista harmadik helyén. Az élen di Grassi 20, mögötte Buemi 19 pódiummal áll.

Van viszont olyan ranglista is, melyen Nico Prost áll az élen: a 10. helyen záró francia, immár 34. alkalommal szerzett pontot – azaz a széria 37 futamos története során csak három ízben nem sikerült ez neki.

Piquet 6. és Evans 7. helye mindössze a második kettős pontszerzést jelentette a Jaguar történetében.

Sok kiesőt hozott a futam: mindössze tizennégyen látták meg a kockás zászlót, ennél kevesebbre utoljára a 2016-os London ePrix-n volt példa – igaz, akkor csak 18 indulóból Trulliék kiszállása miatt.

Bár az előző három szezonban négy futam után mindig az első két hely valamelyikén állt, Lucas di Grassinak továbbra sincs egyetlen pontja sem – a brazil jelenleg 20. az összetettben, egyedüliként pont nélkül a mind a négy versenyen rajthoz álló versenyzők közül.

Új helyszín mutatkozott be a sorozatban: a Chile fővárosában található Santiago Street Circuit – ezzel a 15. országban, a 17. városban és a 18. pályán szerepelt a Formula–E.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: