DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Formula-E

Vergne kitartott a fináléban és az élre állt

A Formula-E történetének első kettős győzelmét hozta a chilei futam, amelyen André Lotterer a legvégsőkig támadta francia társát, aki azonban rajt-cél győzelmével a bajnokságban is átvette a vezetést.

Jean-Eric Vergne kezdhette meg a pole-ból a Formula-E 2017/2018-as idényének negyedik versenyét, a vadonatúj chilei pályán rendezett Santiago ePrix-t. A francia meg is őrizte a vezetést, Sebastien Buemit ellenben Nelson Piquet és Andre Lotterer is megelőzte az első métereken, míg Jose Maria Lopez számára néhány kanyar után véget ért a futam – az argentin balesete miatt a biztonsági autót is a pályára küldték. Maro Engel is beleállt a falba, így ő is kiállni kényszerült, míg Nick Heidfeld pedig a bokszát volt kénytelen meglátogatni egy koccanás miatt rögtön az első körben.

Az újraindítást követően Vergne ellépett üldözőitől, Piquet ellenben nem szabadult Lotterertől, és Buemi sarkában is ott loholt Sam Bird. A legjobb tempót ugyanakkor az áramátalakító cseréje miatt tíz rajthellyel hátrébb sorolt Lucas di Grassi diktálta, s ő szolgáltatta az előzéseket is: a jelenlegi idényben még egyetlen pontot sem szerző címvédő folyamatosan lépdelt előre, a s féktávhoz közeledve már a hatodik pozícióban haladt.

A bokszkiállások előtt Lotterer még átvette a második helyet Piquet-től, így a két Techeetah állt az élen. Az autócseréknél először nem volt megszabva minimális idő, de szerencsére ez nem okozott problémát senkinek. Bird ellenben rajta vesztett a kiállásokon, ugyanis az egy körrel későbbi cseréje miatt visszacsúszott, s még a 14. helyről induló bajnoki éllovas, Felix Rosenqvist is átugrotta. Nem sokkal később pedig Di Grassi volt kénytelen félreállni: a brazil alatt ismét megállt az Audi – eddig az összes forduló során műszaki probléma hátráltatta a tavalyi összetett győztest!

Tíz körrel a vége előtt az élen is forrósodni kezdett a helyzet: Buemi elment Piquet mellett, ezzel feljött harmadiknak, nagyobb tempóra sarkallva Lotterert, akinek támadását azonban kivédte Vergne. Persze Piquet sem akarta hagyni magát, bevetődött svájci ellenfele mellé, ám ennek egy elfékezés és visszacsúszás lett az eredménye. Az utolsó körökre így is teljesen összeállt az első ötös, Lotterer pedig újból próbálkozott, s hosszú métereken keresztül meg is tolta Vergne-t – parázs csatát vívott egymással a Techeetah két pilótája a győzelemért!

Végül azonban mindketten megúszták a finálét, így Vergne vezetésével kettős győzelemnek örülhetett az istálló – ez volt a széria történetében az első alkalom, hogy azonos csapat pilótái végeztek az első két helyen. A dobogót a Rosenqvist ellen ugyancsak remekül védekező Buemi tette teljessé, ez pedig azt is jelentette, hogy pole-jának és első helyének köszönhetően Vergne állt az összetett tabella élére, három ponttal megelőzve a Mahindra svéd versenyzőjét. A bajnokság harmadik helyén a most ötödikként befutó Bird áll, míg a verseny első tíz helyezettje közé Piquet, Mitch Evans, Jerome d’Ambrosio, Antonio Felix da Costa és Nicolas Prost fért még be. Folytatás egy hónap múlva Mexikóban.

A Santiago ePrix végeredménye:



fe-chile-futam-eredmeny-1

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: