DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Formula-E

eStat: Vergne és Heidfeld nem tud nyerni!

A Formula–E 2017/18-as szezonjának évnyitója nemcsak szenzációs versenyt hozott, hanem számos statisztikai érdekességet is: Vergne és Heidfeld nemigen tud nyerni, míg Prost pontot nem szerezni képtelen.

A Formula–E történetének második hongkongi futama hozta a széria első piros zászlóját: az első körben történt baleset által képzett útakadály miatt kellett megszakítani a versenyt.

Hat versenyző van, aki a széria mind a 34 versenyén részt vett eddig, di Grassi, Prost, Piquet, d’Ambrosio és Abt mellett az a Sam Bird, aki megszerezte a győzelmet, karrierje során 6. alkalommal – ezzel feljött az örökranglista második helyére di Grassi mellé.

Nick Heidfeld FE-karrierje 8. dobogóját szerezte (ráadásul mindegyik alkalommal harmadikként zárt), de győzelmet továbbra sem tudott elérni – ugyanezt a negatív rekordot tartja a Formula–1-ben is, mindkét szériában neki van a legtöbb pódiuma győzelem nélkül.

heidfeld-vergne-1



A második helyen záró Vergne-nek is van egy érdekes statisztikája, hiszen 10. dobogója a harmadik, 5. pole-ja pedig a második legtöbb a Formula–E történetében, de győzelme csak egy van neki, a nyári montreali évzáróról.

Maro Engel a pályán eddigi legjobb FE-eredményét érte el, de büntetése miatt elbúcsúzhatott a negyedik helytől.

Ennek a büntetésnek köszönhetően folytatódott Nico Prost fantasztikus pontszerző sorozata: a 2015 putrajayai futam óta zsinórban 22. alkalommal gyűjtött bajnoki egységeket, beállítva Sebastien Buemi rekordját. A francia a széria történetében csak két versenyen maradt pont nélkül!

Nelsinho Piquet lépett előre a negyedik helyre, aki első jaguaros versenyén máris beállította a csapat történetének legjobb helyezését.

A 8. helyen záró Edoardo Mortara újoncként szerezte meg első pontjait a szériában, ilyesmit utoljára New Yorkban láthattunk Pierre Gaslytől.

buemi-hongkong-dppi-1

A széria történetének legsikeresebb versenyzője, Sebastien Buemi az elmúlt öt versenyen egy pontot sem szerzett: két futamot kihagyott, egyről kizárták, kétszer pedig a legjobb tízen kívül zárt.

A három FanBoostot két újonc, Kamui Kobayashi és Luca Filippi, valamint a rutinos Daniel Abt kapta, utóbbi 10. alkalommal kapott ilyen támogatást, nála többször csak di Grassit, Buemit és Vergne-t részesítették ebben a kegyben a nézők.

Az idei év újoncaival együtt már 56 pilóta vett részt Formula–E futamon, közülük győzelmet 9, pole-t 13, dobogót 18, pontot pedig 39 tudott szerezni.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: