DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Formula-E

A Formula-E veszélyt jelent az F1-re?

A Mercedes és a Porsche belépésével borzasztóan megerősödik az elektromos sorozat, amely egyrészt a jövőt jelentheti, másrészt már most is óriási a népszerűsége.

Két óriási gyártó jelentette be az elmúlt időszakban, hogy belép a Formula-E-be, a Mercedes és a Porsche - előbbi a DTM-et, utóbbi pedig a WEC LMP1-es kategóriáját hagyja ott az elektromos sorozat kedvéért. A Ferrari is egyre élénkebben érdeklődik az FE iránt, a BMW, a Renault, az Audi és a Jaguar pedig már most is ott van, a világ vezető autósportos gyártói szép lassan felsorakoznak.

Adódik a kérdés, hogy mennyire befolyásolja ez a Formula-1 jövőjét, hiszen az utcai autózás mindenképpen az elektromosság felé halad, a Formula-E pedig nagyszerű versenyeket ad a nézőknek, újdonságokkal, érdekességekkel megfűszerezve, a városok központjában. Van mitől tartani az autósport csúcskategóriájának?

"Szerintem az FE most egy menő dolog, mindenki benne akar lenni az elektromos autózásban és ez teljesen érthető is. De amint benne van hét-nyolc gyártó, nem nyerhet mindenki, onnantól pedig ott is elindul a háború, hogy ki csinálhat többet, kinek milyen a tekintélye, stb." - mondta a Motorsportnak Günther Steiner, a Haas F1-es istállójának vezetője. 

"Jelenleg nem vonzanak sok nézőt, szóval nem tudom, hogyan tudnak jövedelmet termelni. Még az F1-nek is nehéz ez, pedig itt van már jó hosszú ideje és a világ legjobb pilótái mind itt versenyeznek. Én a Formula-E-t egy kiegészítő sorozatként látom, de nem veszélyként. Ha mégis az lesz, akkor a legkönnyebb út, hogy mi is elektromos motorokat rakunk az F1-es autókba. Bármi történik, ez az F1 lesz" - magyarázta Steiner.

"A gyártók számára ez egyáltalán nem drága, főleg az F1-hez hasonlítva" - tette hozzá az FE-be való beszállásról. "Könnyű döntés. A Mercedes például sokkal kevesebbet fog ott költeni, mint a DTM-ben és a Porsche esetében is ugyanez a helyzet az LMP1-gyel kapcsolatban."

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: