DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Formula-E

Jön az eddigi legbővebb Formula-E-naptár

Az elektromos versenysorozat 2017/2018-as szezonjából már csak egyetlen pálya fog az idei évre esni, viszont első alkalommal a szezonnyitó is duplafutamos lesz, összesen pedig legalább három, legfeljebb öt új helyszín érkezik.

Bár a Formula-E eddigi három szezonja egyaránt szeptember-október magasságában vette kezdetét és a következő év nyaráig tartott, a szervezők a negyedik évadra úgy döntöttek, hogy a versenyek közötti hosszú szünetek elkerülése érdekében jobban összehúzzák naptárat. Így fog a negyedik szezon csak idén decemberben kezdődni, s a többi forduló már mind 2018 folyamán zajlik majd.

fe-berlin



A Motorsport Világtanács által hétfőn kiadott tervezet szerint összesen 14 futamot rendeznek majd az új szezonban, amelyek 11 helyszínen zajlanak, tehát a jelenleg futó szezonhoz hasonlóan a továbbiakban is három olyan hétvége lesz, amelyen két futamot rendeznek. A szezon végén New York és Montreal „duplázós” szerepe változatlan marad, viszont újításként ezúttal a hongkongi szezonnyitó is két fordulónak ad majd otthont.

Új helyszínként érkezik a naptárba Chile fővárosa, a brazíliai Sao Paulo, valamint az európai szakaszban Róma, de elképzelhető, hogy ezen a háromon felül is lesznek debütáló városok. A németországi forduló helyszíne még nem biztos, és egy korábbi hír szerint Berlin helyett a helyszín Münchenbe való áthelyezése is a lehetőségek között van. Emellett egy kérdőjeles eseményt listáznak június 9-re, amivel kapcsolatban Moszkva visszatéréséről vagy Zürich érkezéséről beszélnek.

A Formula-E negyedik szezonja az utolsó lesz a jelentős szabályváltozásokat, köztük az autócserék száműzését is hozó ötödik előtt, így komoly módosítások mostanra nem várhatóak. Az FIA azonban közölte, hogy az autók maximális teljesítményszintjét a versenyeken 170 kW-ról 180 kW-ra növeli, a versenyhétvégék menetrendje pedig abban változik, hogy a duplafutamos helyszíneken vasárnap az eddigi kettő helyett már csak egy szabadedzést rendeznek majd.

 

A Formula-E 2017/18-as szezonjának előzetes versenynaptára:

2017. december 2-3. Hongkong Kína
2018. január 13. Marrakesh Marokkó
2018. február 3. Santiago de Chile Chile
2018. március 3. Mexikóváros Mexikó
2018. március 17. Sao Paulo Brazília
2018. április 14. Róma Olaszország
2018. április 28. Párizs Franciaország
2018. május 19. ? Németország
2018. június 9. ? ?
2018. július 7-8.* New York USA
2018. július 28-29. Montreal Kanada
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: