DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Formula-E

FE: Rosenqvist első, de Buemi nyert Berlinben

Az ifjú svéd mindent megtett, hogy ismételni tudjon a németországi második futamon: a csapattársával való bokszutcai affér, valamint az érte kapott büntetés viszont meghiúsította terveit.

A szezon első duplafutamos hétvégéjén, Németországban – a hátralevő két állomáson, New Yorkban és Montrealban is két-két versenyt tartanak – a szombaton első győzelmét szerző Felix Rosenqvist a Mahindrával a vasárnapi időmérőn tovább remekelve kiharcolta a pole-pozíciót. A svéd kitűnően kapta el a rajtot, és szinte azonnal másfél másodperc előnybe került az előző nap kizárt Sebastien Buemihez képest. A DS Virgin harmadik-negyedik helyről induló versenyzői, Jose Maria Lopez és Sam Bird összecsaptak, de sorrendjük nem változott. Az első körben többen összeértek, Maro Engel sérült autóval kiállt a versenyből, a kavarodást kihasználva pedig Rosenqvist utolsó helyről induló csapattársa, Nick Heidfeld nyert öt pozíciót.

A 46 körös verseny első negyedében Rosenqvist egy másodperc környéki előnyt tartott fenn a bajnoki éllovas Buemivel szemben, miközben Lopezék körről körre szakadtak le. A lemaradás már 9 másodperc volt a 17. körben, mikor Bird megpróbálkozott az előzéssel argentin csapattársával szemben: a két Virgin összeért, a kívül levő Bird megcsúszott, és épp elkerülte a falat. A brit két helyet bukott Vergne-nyel és Di Grassival szemben, majd a ritmusából kizökkent versenyzőt Abt és Prost is megelőzte. Lopez szintúgy lendületet veszített, hamarosan gyors egymásutánban Vergne, a rajtrácson hetedik Di Grassi és Abt vette el tőle a pozíciókat.



Féltávnál az akkumulátorok kritikus szintre merültek, az autócseréket a 23. körben Rosenqvist és Buemi nyitotta, akik továbbra is összenőttek, messze a harmadik Vergne által vezetett sortól. Rosenqvist átélt néhány szoros pillanatot: a szintén Mahindra-bokszba érkező Heidfeld nem figyelt, és a svéd előtt fordult a szerelősátorba, néhány hosszú pillanatra eltorlaszolva csapattársa előtt az utat. Rosenqvistnek azonban így is sikerült épphogy Buemi elé visszatérnie, és megőriznie a vezetést.

Rosenqvist továbbra is egy másodperc különbséget tartott Buemihez képest, hétvégéje második győzelmének esélyeit azonban már ekkor elveszítette: rövidesen közölte a versenyirányítás, hogy szabálytalan kiengedés miatt 10 másodperces büntetéssel sújtják a svédet. Ezzel tulajdonképpen Buemi ölébe hullt a győzelem, a Mahindra-pilótának pedig arra kellett figyelnie, hogy a harmadik helyezettet ne engedje közelebb magához – ekkor a különbség 11 szekundum volt, az utolsó dobogós pozícióban pedig Di Grassi állt, aki a 32. körben megelőzte Vergne-t. 

Buemi célba kísérte Rosenqvistet, így hiába volt csak második a leintésnél, ő állt a dobogó legtetejére a berlini Tempelhof repülőtéren: szombaton kizárták az ötödik helyről, vasárnap azonban épp ő profitált egy büntetésből, és idei hatodik győzelmével növelte előnyét a pontversenyben.

Felix Rosenqvistet rangsorolták a második helyen, mivel 12 másodperc volt előnye Di Grassihoz képest – az Abt Audi második autójával Daniel Abt szerezte meg a negyedik pozíciót. A lelassuló Vergne-t öt körrel leintés előtt Jose Maria Lopez is megelőzte, így az argentin zárt az ötödik pozícióban. Vergne, Bird, Prost, Turvey, valamint az utolsóról 10. helyre felzárkózó Heidfeld egészítette ki a pontszerzők sorát, a német D’Ambrosio áthajtásos büntetésének köszönhetően nyert egy helyet a kiállásokat követően.

 

A Berlin ePrix végeredménye:

  Versenyző Csapat Hátrány
1 Felix Rosenqvist Mahindra Racing  
2 Sebastien Buemi Renault e.dams 2.805
3 Lucas di Grassi ABT Schaeffler Audi Sport 13.667
4 Daniel Abt ABT Schaeffler Audi Sport 16.436
5 Jose Maria Lopez DS Virgin Racing 23.129
6 Jean-Eric Vergne TECHEETAH 23.556
7 Sam Bird DS Virgin Racing 24.764
8 Nico Prost Renault e.dams 24.960
9 Oliver Turvey NextEV NIO 37.754
10 Nick Heidfeld Mahindra Racing 38.619
11 Antonio Felix da Costa Andretti Formula E 46.862
12 Nelson Piquet Jr NextEV NIO 47.244
13 Jerome D'Ambrosio Faraday Future Dragon Racing 50.141
14 Stephane Sarrazin TECHEETAH 54.458
15 Tom Dillmann Venturi Formula E 59.782
16 Adam Carroll Panasonic Jaguar Racing 68.231
17 Mitch Evans Panasonic Jaguar Racing 69.823
18 Robin Frijns Andretti Formula E 74.888
19 Loic Duval Faraday Future Dragon Racing 13 kör
20 Maro Engel Venturi Formula E 32 kör
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: