DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Formula-E

Történelmi pillanat: Először pályán az igazi robotautó

Az önjáró járműtechnológia számára történelmi pillanat érkezett el ezen a hétvégén Párizsban, ahol a Roborace végleges, pilótafülke nélküli változata is megtette első métereit a Formula-E versenypályáján.

DAPvUZsWsAAM0p2



Az elmúlt pár hónapban viszonylag kevesebbet lehetett hallani a versenysorozattá fejlődni vágyó technológia, a Roborace háza tájáról, ám most Párizsba ismét elutazott a fejlesztőcsapat a Formula-E-vel, ahol újfenn egy nagy dobásra készültek.

Péntek délután pályára küldték az önjáró autó kísérleti modelljét, amelyet DevBot névre kereszteltek, és korábban minden pályatesztet ezzel hajtottak végre: ez az autó is önjáró, ám még rendelkezik pilótafülkével, hogy adott esetben egy versenyző is beleülhessen és testközelből tapasztalja meg a technológia gondolkodását, vagy akár manuális vezetésre kapcsoljon vele. A pénteki teszt nem sikerült a legjobban, hiszen az autó balesetet szenvedett, ami egyébként már nem először történt meg a tesztelés során.

Ez azonban nem szegte a mérnökcsapat kedvét, és szombat reggel továbbhaladtak a tervezett programmal, első alkalommal pályára küldve a Robocar végleges változatát. A futurisztikus külsejű autó stúdióképeken és kiállításokon már számtalanszor megjelent, de most először mutatta meg magát munka közben is a nyilvánosságnak. Az autó a Formula-E első szabadedzését követően, lassú tempóban hajtott ki a bokszutcából és tett meg egy kört teljesen önállóan a pályán, és noha egy alkalommal nekikoccant a falnak, a csapat sikeresnek könyvelte el a bemutatkozást.

Innen persze még mindig hosszú út van hátra ahhoz, hogy a Roborace egy 20, nagytempóban száguldó autót felvonultató versenysorozattá váljon, ám hónapról hónapra érzékelhető, hogy a munka nagy intenzitással zajlik a színfalak mögött annak érdekében, hogy a járműipar és az autóversenyzés egyaránt soha nem látott léptékű ugrást tegyen a jövő felé.

DAQJPunWAAADNJy

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: