DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Formula-E

Buemi: Az a baj, hogy két bajnokságot is vezetek

Kétségkívül kijelenthető, hogy jelenleg a világ legkellemesebb problémájával rendelkező autóversenyzőt Sebastien Bueminek hívják, akinek most az a legfőbb dilemmája, hogy melyik bajnokságot ne nyerje meg inkább mégsem. Nick Heidfeld meg is sajnálta.

A svájci pilóta helyzete már hónapok óta ismert: mivel a Formula-E mellett a Hosszútávú Világbajnokságban is teljes szezont fut, és július 16-án ütközni fog egymással a duplafutamos New York ePrix és a nürburgringi 6 órás verseny, Buemi az egyik sorozattól kénytelen lesz majd távol maradni. Úgy tűnik, hogy a Toyotával kell majd ott lennie a WEC-ben, de párizsi Formula-E-győzelmét követően még mindig homályosan fogalmazott ezzel kapcsolatban.

buemi1



Azért követi kiemelt érdeklődés Buemi elkövetkező hónapjainak alakulását, mert a svájci abban az irigylésre méltó helyzetben van, hogy mindkét bajnokság pontversenyét vezeti: a WEC-ben két győzelemmel kezdett, és a Formula-E harmadik szezonjában is immár hatból öt elsőséggel rendelkezik. Valós veszély azonban, hogy amelyik sorozattól távol marad júliusban, ott elbúcsúzhat bajnoki esélyeitől: az FE-ben azért, mert a két futam miatt 50-nél is több pontot hozhat rajta Lucas di Grassi, a WEC-ben pedig azért, mert ha a vele egy autón osztozó csapattársai akár egyetlen pontot is szereznek, azt már nem fogja tudni behozni rajtuk.

A pilóta most megpróbálta vázolni a helyzetet, amivel azonban hamar mosolyra fakasztotta a párizsi sajtótájékoztatón jelenlévő pilótatársait és a médiát: „Nem is igazán van döntés, amit meg kellene hoznom, mivel a szerződésem azt mondja, hogy a Nürburgringen kell lennem, mindazonáltal Le Mans-t követően - ami az utolsó verseny New York előtt -, még megnézzük, hogy hogyan állunk a WEC-ben. Jelenleg ugyanis az a probléma, hogy mindkét bajnokságot vezetem...”

„Szóval ez egy probléma számodra?” - szakította félbe a Párizs ePrix-n harmadik helyen végző Nick Heidfeld. „Szegény Sebastien!”

Buemi azonban nem hagyta magát megzavarni és egy merész kompromisszumos megoldást is vázolt: „...tehát majd átbeszéljük a csapattal, hogy mik a prioritások, és még azt is megvizsgáljuk, hogy időben meg tudnék-e érkezni vasárnap a nürburgringi versenyre, ha teljesítem a szombati versenynapot New Yorkban - bár ez talán túlságosan is összetett lenne. Mindenesetre most még várnom kell, aztán majd meglátjuk, hogy a Toyota képes lesz-e valamilyen szívességet tenni számomra.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: