DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Formula-E

A Formula-E lehet az F1 előszobája?

A Formula-E gyors terjeszkedése és az autóipar átalakulása olyan jövőt vetít előre, hogy az elektromos sorozat egyszer a száguldó cirkusz riválisa lesz majd - egy pilóta szerint azonban most még csak egy lépcsőt jelent az F1 felé vezető úton.

Nick Heidfeld 2001 és 2011 között versenyzett az F1-ben, három éve pedig a Formula-E-ben szerepel, ahol elkerülték a sikerek, és csak három harmadik hely fűződik a nevéhez. Az elektromos sorozatot szokás levitézlett F1-es pilóták temetőjének is hívni, ezt a tényt pedig maga a német is megerősítette az FIA weboldalának adott interjúban: „Eleinte azt gondoltam, hogy a Formula-E ideális lehet olyan háttérrel rendelkező pilóták számára, mint amilyen én vagyok” – nyilatkozta a német, akit a 2011-es Magyar Nagydíj után menesztettek a Lotustól.



„Mára viszont, az olyan tehetséges fiatalok érkezésének köszönhetően, mint például a csapattársam, Felix Rosenqvist, ez már nem csak egy alternatíva, hanem egy fontos lépés azok számára, akik anyagi okokból nem engedhetik meg maguknak az F1-et” – mondta Heidfeld. „Ahhoz, hogy sikeressé válj a Formula-E-ben, nem csak sebességre van szükséged, hanem gyors észjárásra is, hogy a lehető legjobban beoszd a rendelkezésedre álló energiát. Persze ezek a képességek az F1-ben is fontosak, amely jól jelzi, hogy a bajnokságunk afféle lépcsőfok egy pilóta karrierjében.”

Amikor arról kérdezték Heidfeldet, hogy hol látja magát tíz év múlva, így válaszolt: „Ó, ki tudja azt még. Amikor otthagytam az F1-et, olyan lehetőséget akartam keresni, amelyet élvezhetek is, talán valami teljesen mást, de aztán rájöttem, hogy nem tudom abbahagyni a versenyzést. Visszatekintve azért van, amit bánok, például hogy nem tudtam győzni az F1-ben. Amikor elkezdtem, úgy véltem, hogy futamokat és világbajnokságokat fogok nyerni, és minden egyes szezont ezzel a hozzáállással indítottam. Persze ma már könnyű azt mondani, hogy alakulhattak volna másképp is a dolgok, ha máshogyan döntök egyes helyzetekben, utólagos bölcsességgel azonban minden lehetséges.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: