DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Formula-E

Az újonc csapat futott körrekordot a Formula-E tesztjén

Jean-Eric Vergne először ült be új csapatának új motorral szerelt új autójába az elektromos sorozat szezonzárója óta, és máris bizonyítja, hogy remek lépés volt megvásárolniuk a konstruktőri bajnok motorját.

A Formula-E mezőnye két háromnapos közös tesztet teljesít a sorozat otthonának számító Doningtonban, amelyek közül jelenleg az elsőt tapossa a húsz versenyző. A csapatoknak ezt megelőzően is volt lehetőségük privát teszteket bonyolítani Európa különböző pályáin, ám ez csak azok számára volt engedélyezett, akik konstruktőrként vesznek részt a sorozatban, azaz saját erőforrásukat gyártják. A harmadik szezonban egyetlen alakulat lesz a mezőnyben, amely ügyfélcsapatként fog ténykedni, mégpedig a nem túl felhasználóbarát néven futó kínai Techeetah, amely az Aguri felvásárlása után jött létre, és ahol Jean-Eric Vergne, valamint Ma Csing-hua állnak szolgálatban - ők tehát most Doningtonban vezethetik először az autót.

Ám ha már ügyfélcsapatként léteznek, a Techeetah-nál úgy gondolták, hogy megadják ennek a módját, és rögtön a mezőny legjobbjának tartott, eddig mindkét szezon csapatbajnoki címét elhódító e.dams-Renault-t környékezték meg ezzel a kéréssel, a sikeres megállapodás értelmében pedig a szezonban a Renault elektromotorját és váltóját használhatják majd.

Ennek fényében talán nem is annyira meglepő, hogy első autóban töltött napja során Vergne azonnal erős tempóra volt képes, olyannyira, hogy még a Formula-E eddigi doningtoni körrekordját is megjavította közel három tizeddel, 1:29.634-re szorítva le a tavaly felállított eddigi legjobbat.

Szintén a korábbi rekordnál gyorsabban körözött a Mahindra újonca, Felix Rosenqvist, valamint a címvédő Sebastien Buemi a Renault-val. A mezőnyben már ott vannak a harmadik szezon nagy érkezői, így a WTCC-ből átszerződő Jose Maria Lopez, valamint a 10. csapatként érkező Jaguar is. Utóbbi az egyetlen istálló, amely még nem véglegesítette pilótafelállását: Adam Carroll helye már biztos, társát pedig a tesztek után nevezik majd meg, miután kipróbáltak az autóban néhány esélyest.

 

A tesztnap összesített időeredményei:

# Versenyző Csapat Idő
1. Jean-Eric Vergne  Techeetah  1:29.634
2. Felix Rosenqvist  Mahindra Racing  +0.085
3. Sebastien Buemi  Renault e.Dams  +0.131
4. Daniel Abt  ABT Schaeffler Audi Sport  +0.558
5. Sam Bird  DS Virgin Racing  +0.660
6. Nick Heidfeld  Mahindra Racing  +0.696
7. Nico Prost  Renault e.Dams  +0.710
8. Loic Duval  Faraday Future Dragon Racing  +0.908
9. Jerome D’Ambrosio  Faraday Future Dragon Racing  +1.038
10. Oliver Turvey  NextEV NIO  +1.059
11. Lucas di Grassi  ABT Schaeffler Audi Sport  +1.143
12. Antonio Felix da Costa  Andretti Formula E  +1.487
13. Jose Maria Lopez  DS Virgin Racing  +1.525
14. Robin Frijns  Andretti Formula E  +1.549
15. Mitch Evans  Jaguar Racing  +1.633
16. Adam Carroll  Jaguar Racing  +1.742
17. Maro Engel  Venturi Formula E  +1.790
18. Stephane Sarrazin  Venturi Formula E  +1.879
19. Ma Qing Hua  Techeetah  +3.727
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: